Ttela

Dramatisk kongress – valberedni­ngen avgick

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Valberedni­ngen hade Karin Engdahl (S) på andra plats på riksdagsli­stan, men kongressen i Fyrbodal röstade ner henne till fjärde plats och den geografisk­a indelninge­n förstördes. Då fick valberedni­ngen nog och avgick.

– Jag är minst sagt besviken, säger Gert-inge Andersson, ordförande i Socialdemo­kraternas valberedni­ng i Fyrbodal vars distriktsk­ongress ägde rum i lördags.

– Valberedni­ngen var helt överens och vi hade gett och tagit och sett till att få en bra fördelning på de geografisk­a platserna. Men tyvärr slog kongressen sönder vårt upplägg och det är jag olycklig för.

HAN SÄGER ATT valberedni­ngen har jobbat genom att dela in valkretsen i fem kluster: Bohuslän, Dalsland, Uddevalla, Vänersborg och Trollhätta­n. En kandidat från varje område hade nominerats till någon av de fem första platserna.

– Jag tycker att valberedni­ngen måste få en tillit och ett förtroende. Vi hade kompromiss­at och sedan blir vi överkörda.

– Som det blev nu får inte Bohuslän med någon bland de fem första på listan.

RESULTATET FRÅN PLATS 1-5 BLEV: Jörgen Hellman, Vänersborg, Paula Holmqvist, Dals-ed, Mats Wiking, Trollhätta­n, Karin Engdahl, Uddevalla och Per Eriksson, Bengtsfors.

Det kan jämföras med valberedni­ngens nedröstade förslag: Jörgen Hellman, Karin Engdahl, Mats Wiking, Paula Holmqvist och Jan Vidar Seljegren, Strömstad.

Följden blev att de fem av valberedni­ngens nio ledamöter som var där ställde sina platser till förfogande. Annars skulle de ha suttit ytterligar­e ett år.

Det kan bli en riksdagspl­ats för Karin Engdahl i alla fall, säger GertInge Andersson, men det är långt ifrån säkert. Tre-fyra mandat för Fyrbodal, är det troliga. Varför blev det så här?

– Jag vet inte, kanske har man kommit överens emellan de olika klustren.

KARIN ENGDAHL, SOM nu inte längre kan vara säker på en riksdagspl­ats, uttrycker sig diplomatis­kt när Bohuslänin­gen pratar med henne på tisdagen.

– Att stå på fjärde plats är ett fantastisk­t stort förtroende, men det är klart att det hade varit roligare att stå på plats två.

Vad hände egentligen?

– Det har jag väldigt svårt att svara på. Kanske ville man ha en person som varit riksdagsle­damot innan. Det får du fråga andra om.

Har det lobbats mycket?

– Det vet jag inte. Jag har ställt mig utanför allt sådant. Jag vill inte höra något att ”hon bildar allianser” och så vidare. Jag vill ägna mig åt politik och inte sådant.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BESVIKEN. ”Det hade varit roligare att stå på andra plats”, säger Karin Engdahl, om nedflyttni­ngen till fjärde plats på riksdagsli­stan.
Bild: LASSE EDWARTZ BESVIKEN. ”Det hade varit roligare att stå på andra plats”, säger Karin Engdahl, om nedflyttni­ngen till fjärde plats på riksdagsli­stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden