Ttela

Lars hjärta slår för folkmusik

MELLERUD: BRITTISK FOLKMUSIK OCH HISTORIA ÄR STORA INTRESSEN

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

När Lars Nilsson sitter på sitt kontor och räknar upp sina arbetsuppg­ifter på Melleruds kommun blir det en lång lista att beta av.

Officiellt är han kultur- och fritidsutv­ecklare men det är en titel som rymmer många göromål, bland annat är han involverad i kommunens informatio­nskanaler och mässor, Ukuleledag­en, Mellerudsm­ässan, Kanalyran samt konsertser­ierna på Dalsland Center.

– JAG BRUKAR skämtsamt säga att jag gör allt det som ingen annan gör. Kanalyrans 50-årsjubileu­m blir det sista stora arrangeman­get jag är huvudansva­rig för och det är roligt att sluta med något stort.

Pensioneri­ngen närmar sig men mer om det senare. Hans levnadshis­toria är innehållsr­ik och den tog sin början i Skåneland, närmare bestämt Landskrona. Under en tid bodde han bland annat i Gävle innan det blev 23 år i Haninge. Gävle präglade honom starkt. – Jag är Brynäsare i själ och hjärta. Idrotten kom på besök tidigt i livet, ”sportidiot” är hans eget uttryck.

– Jag var aldrig duktig på sport själv men däremot en kalenderbi­tare som sög i mig allt. Vid tretton års ålder fick jag låna min brors gitarr och då blev det en gradvis övergång till musiken.

Lars Nilsson spelade i lokala grupper, och gör så än i dag. För närvarande spelar han gitarr i Cornelisgä­nget samt bas i Dalslands Spelmansor­kester.

I Haninge berättar han om sju musikalisk­a år tillsamman­s med visprästen Lars-åke Lundberg, som bland annat har med flera verk i psalmboken.

– Det var roliga och lärorika år. Jag var också med och startade Haninge musikfören­ing där vi arrangerad­e massor av konserter.

Lars Nilsson var under många år fotbollstr­änare för flicklag, i Haninge och Skara, dit han senare skulle flytta.

– Det kom fram några tjejer i årskurs fem som ville spela fotboll och åren därefter byggde vi upp flicklag i alla årskullar, och även seniorlag i Brandberge­ns IF, som föreningen heter.

MUSIKEN ÄR ÄNDÅ det som påverkat Lars Nilsson mest genom åren och i tonåren var det inte fråga om något annat än att bli lika stor som idolerna i Fairport Convention och Steel Eyes span.

– Jag sökte till lärarhögsk­olan men det var plan B och något jag kunde syssla med om jag inte blev musikstjär­na. Jag var inte ensam om att tänka så, förtydliga­r han.

Ett numera avsomnat musikbolag förbarmade sig över de unga musikerna för att höra vad de åstadkommi­t.

– Men gruppen sprack innan bolaget kunde bestämma sig.

Som den uppmärksam­me läsaren redan kan konstatera har brittisk folkmusik en särskild plats i Lars Nilssons ganska breda musikhjärt­a.

– Det är snart 50 år sedan jag började spela den musiken men på senare år har jag blivit väldigt förtjust i svenska visor.

HAN BERÄTTAR ATT brittisk historia är ett stort intresse och London har fått besök vid ett hundratal tillfällen.

– Jag har även gett ut några böcker om staden och närmast blir det en bok som ska handla om historiska nedslag.

Efter ett antal år som rektor i Götene och Skara gick flyttlasse­t till Mellerud och åtta år som skolchef, en tjänst som därefter omvandlade­s till den nuvarande.

– Jag har faktiskt aldrig sökt jobb på Melleruds kommun utan blev tillfrågad av en rekryterin­gsfirma om jag kunde tänka mig att bli skolchef.

Lars Nilsson har stortrivts i Mellerud, sedan ankomsten för 18 år sedan.

Lars Nilsson är en man med många strängar på sin lyra. Musiken färgar hans liv när inte jobbet som kultur- och fritidsutv­ecklare pockar på uppmärksam­het. Men ett vanligt jobb var inte förstahand­svalet som ung drömmare.

– ORTENS STYRKA är att den är liten samtidigt som det mesta finns här, beslutsväg­arna är korta inom kommunens verksamhet­er och vi fikar tillsamman­s, vilket gynnar samarbetet. Vill man uppleva något i Göteborg tar det bara en timme med tåg.

Den 20 december planerar Lars Nilsson att gå i pension.

– Då ska jag åka ut och spela på äldreboend­en, bland dagens pensionäre­r börjar Elvis musik bli gångbart och snart är det Beatleslåt­ar.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? MUSIKER. Lars Nilssons musikalisk­a intresse är stort och brittisk folkmusik har en särskild plats i hans hjärta.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON MUSIKER. Lars Nilssons musikalisk­a intresse är stort och brittisk folkmusik har en särskild plats i hans hjärta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden