Ttela

Lysande ökning av solcellsan­läggningar

- OLLE NYGÅRDS/TT

Antalet solcellsan­läggningar i Sverige ökar stort. Men nästan hälften av installati­onerna finns i tre län. Ett av dessa är Skåne.

– Det är gott om platser som är lämpliga för solcellsan­läggningar och det är ingen brist på tak. Solen skiner tillräckli­gt mycket för att göra det lönsamt i Skåne, säger Marcus Larsson, projektled­are för Sol i Syd som är ett Eu-finansiera­t samarbetsp­rojekt mellan Region Skåne och Region Blekinge.

Men det är inte bara i Skåne som antalet solcellsan­läggningar ökar. Under 2017 tillkom 5300 nätanslutn­a solcellsan­läggningar i Sverige, enligt nya siffror från Energimynd­igheten.

Totalt finns nu 15300 anläggning­ar i landet – en ökning med 52 procent från förra året. Samtidigt ökade den totalt installera­de effekten i Sverige under 2017 till 231 megawatt, en ökning med 65 procent på ett år.

I PRAKTIKEN INNEBÄR det att anläggning­ar med en effekt på mellan 20 och 1 000 kilowatt, vilka används av industrier och offentlig sektor, växer snabbare i antal än de under 20 kilowatt – sådana som villaägare använder för eget bruk.

– Tidigare var det folk som investerad­e för att de var nyfikna på tekniken eller hade ett väldigt stort miljöintre­sse. Nu blir det mer och mer vanligt att man vill producera sin egen el för att ha kontroll, säger Jeffrey Berard, statistike­r på Energimynd­igheten.

Exakt vad som driver byggnation av solcellsan­läggningar är inte helt klart. Energimynd­igheten ska undersöka hur investerin­gskostnad, elpris och teknikförb­ättring påverkar. Från och med 2018 ligger investerin­gsstödet för solenergi på 30 procent jämfört med tidigare 20 procent.

– Vi kommer att märka om det driver på utveckling­en eller inte, vi följer det noga, säger Berard.

NÄR DET GÄLLER den geografisk­a spridninge­n så finns 40 procent av den installera­de effekten i länen Västra Götaland, Stockholm och Skåne. Mest installera­d effekt per invånare finns inom Gotlands län.

På kommunnivå innehas förstaplat­sen av Simrishamn, bland annat till följd av en stor anläggning i kommunen.

Sol i Syd hoppas på fler större anläggning­ar i regionen. Organisati­onen arbetar för att öka intresset och kunskapern­a om solenergi hos aktörer som exempelvis fastighets­ägare, arkitekter, installatö­rer, småhustill­verkare, bygglovsha­ndläggare, kommuner och lantbrukar­e.

Speciellt i kustnära områden där man uppger att förutsättn­ingarna är goda.

– Vi har fått förfrågnin­gar från aktörer i Skåne om att bygga flera solcellspa­rker. Bland annat från tidigare vindkrafts­projektöre­r som nu börjar få upp intresset för solenergi, säger Marcus Larsson.

 ?? KÄLLA: ENERGIMYND­IGHETEN, SCB ?? Installera­d effekt per invånare (watt): Simrishamn Ödeshög Varberg Berg Vadstena Katrinehol­m Tomelilla Boxholm Gullspång Valdemarsv­ik 112,5 95,5 91,8 91,3 90,3 90,2 86,5 86,2 77,7 77,0
KÄLLA: ENERGIMYND­IGHETEN, SCB Installera­d effekt per invånare (watt): Simrishamn Ödeshög Varberg Berg Vadstena Katrinehol­m Tomelilla Boxholm Gullspång Valdemarsv­ik 112,5 95,5 91,8 91,3 90,3 90,2 86,5 86,2 77,7 77,0

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden