Ttela

Genom tystnaden kommer samtal

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

Idag har konstnären Stefan Niklasson dubbelvern­issage för två av sina projekt på Galleri 3 i Vänersborg. Fram till den 15 april har besökarna möjlighet att bekanta sig med ”silent books” och ”cocooning”. Kreatören Stefan menar att dessa uttryck är högst aktuella i dagens samhälle.

I två år har Stefan arbetat med ett projekt som ligger honom varmt om hjärtat. ”Humlans förskola” heter hans nya bok. Det är en barnbok utan text, men ska inte förväxlas med en bilderbok, utan är en så kallad ”silent book”. Det som skiljer kategorier­na åt är att de så kallade tysta böckerna innehåller bilder med starka budskap som näst intill talar sitt eget språk.

STEFAN BERÄTTAR ATT uttrycket härstammar från Italien. Ur den mångåriga flyktingvå­gen föddes ett behov av att kommunicer­a trots språkliga barriärer.

– Böckerna ska stimulera människor till att prata med varandra, utan att nödvändigt­vis kunna varandras språk. Genom att titta i böcker och peka växer samtal fram.

Han har under många år arbetat som pedagog, bland annat som bildlärare på Linnéaskol­an i Ljungskile, vilket inspirerad­e honom till att skapa en bok riktad till barn, och temat förskola fanns nära till hands.

– Min sambo är förskollär­are och där finns det så många dråpliga episoder, och roliga bilder, för det händer så mycket bland små barn.

Stefan berättar om känslan inför dagens vernissage.

– Jag är ovanligt nervös, för det är ju två premiärer; både boken och utställnin­gen ”Cocooning”.

KONSTEN HAR VARIT hans livslånga följeslaga­re och ett intresse som präglat hans liv. Under tidigt 90-tal stötte han på termen ”cocooning”, som innebär att man isolerar sig i hemmets trygga vrå i stället för att gå ut för att på så sätt undvika faror. Han tyckte redan då att fenomenet var oroväckand­e.

– Men så går det 20 år, så sitter man där och målar fåglar i sin trädgård och undrar om man verkligen vågar åka till Bryssel för att de spränger bomber i tunnelbano­rna. Då är man plötsligt en del av ”cocooninge­n”.

– I förlängnin­gen är ju inte bara städerna utan samhället i stort hotat av dessa terrorgrup­per, till slut blir man även påverkad där man sitter i sin lilla trädgård.

STADSMOTIV I AKVARELLFÄ­RG blandas med naturens skönhet för att skapa kontraster. Rädslan har Stefan porträtter­at genom att arbeta med en teknik som är ny för honom.

– Jag har tecknat motiven fint och ritat upp dem jättenoggr­ant. Sen skvätter jag färg över dem, för att förstöra det fina. Det blir som en symbol för den oro man kan känna.

– Som besökare kan man förvänta sig kontraster och att ta del av frågeställ­ningar som finns i utställnin­gen. Och förhoppnin­gsvis hitta en barnbok som man blir nyfiken på.

 ?? Bild: STEFAN NIKLASSON ?? ARTISTEN. Stefan Niklasson med sin egenutgivn­a bok ”Humlans förskola”.
Bild: STEFAN NIKLASSON ARTISTEN. Stefan Niklasson med sin egenutgivn­a bok ”Humlans förskola”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden