Ttela

Almapriset till Jacqueline Woodson

- TT

Årets Alma-pris går till den amerikansk­a författare­n Jacqueline Woodson. Hon får ta emot priset på fem miljoner kronor vid en ceremoni i maj.

Jacqueline Woodson har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböc­ker, däribland ”Miracle’s boys” och ”Brown girl dreaming”. 2014 tilldelade­s hon National Book Award för den sistnämnda boken.

På årets nominering­slista fanns 235 personer och organisati­oner från 60 länder, vilket var något fler än det brukar vara.

Astrid Lindgren Memorial Award instiftade­s av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset har en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största internatio­nella barn- och ungdomslit­teraturpri­s. Pristagarn­a utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteratur­kritiker, litteratur­vetare, illustratö­rer och biblioteka­rier.

Vad har du för relation till Astrid Lindgren och hennes böcker?

– När jag växte upp läste jag böckerna om Pippi Långstrump och älskade dem. Senare blev relationen lite mer komplicera­d för mig som svart författare på grund av hur svarta personer represente­ras och inte represente­ras i böckerna. Men som barn var jag tacksam för att få möta den här äventyrsly­stna flickan som gav mig sådan läslust.

 ?? Bild: MARK LENNIHAN ?? Prisad. Jacqueline Woodson.
Bild: MARK LENNIHAN Prisad. Jacqueline Woodson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden