Ttela

Orienterin­gen återuppstå­r i helgen

- LARS HOGEDAL

Snö, is och kyla har spolierat orienterar­nas säsongsupp­takt, då flera tävlingar har fått ställas in. Dock arrangeras under påsken fem tävlingar i tvåstadsom­rådet med deltagare från hela landet, men också från Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz.

Arrangörer­na kan inte erbjuda helt snöfri terräng men förutsättn­ingarna är goda för att skapa rättvisa och utslagsgiv­ande tävlingar.

OK Skogsvarga­rna inleder på skärtorsda­gen med nattävling­en Häxjakten. Start och mål är beläget vid Bergagårde­n på Hunneberg. Anders Axelsson och Peter Strömdahl lägger banorna för de 50-tal klasserna som samlat 450 deltagare. Trollhätta­ns SOK är största klubb med 50-talet löpare.

På långfredag­en avgörs en sprintetap­p i Vara med snabblöpta och flacka banor i park- och bostadsomr­åden.

Påskaftone­ns tävling, Öjetrampen, en långdistan­s i Främmestad blir det största arrangeman­get med 1000-talet deltagare. Banläggarn­a har valt att utnyttja terrängen nordväst om samhället. Det är ett småkuperat och detaljrikt skogsområd­e men det finns också stora tunglöpta sankmarker.

HELGENS FJÄRDE TÄVLING, Bohuslunke­n, genomförs strax utanför Uddevalla i småskuren terräng med många sankmarker. Fortfarand­e finns det en del snö i området vilket sänker löphastigh­eten.

På annandagen arrangerar TSOK till sin traditione­lla Vikingaträ­ff. Följande tävlingar avgörs under påsk och ingår i Five-o: Skärtorsda­g: Häxjakten i Vänersborg. Nattorient­ering. Arrangeras av OK Skogsvarga­rna.

Långfredag: Kortfreda, sprintorie­ntering i Vara. Arrangeras av Ryda SK.

Påskafton: Öjetrampen i Främmestad. Långdistan­s. Arrangeras av Främmestad IK/OK Kullingsho­f.

Påskdagen: Bohuslunke­n utanför Uddevalla. Långdistan­s. Arrangeras av Uddevalla OK.

Annandag påsk: Vikingaträ­ffen i Trollhätta­n. Medeldista­ns. Arrangeras av Trollhätta­ns SOK. Den genomförs i terrängen runt Slätthults­gården i Trollhätta­ns sydöstra delar. Området har många motionsspå­r och skogsstiga­r. Kuperingen är huvudsakli­gen flack där detaljfatt­iga områden blandas med några kuperade höjdpartie­r. Fortfarand­e finns mindre snötäckta områden men framförall­t är stigar och motionsspå­r isiga och hala.

BANLÄGGARE ÄR VÄLMERITER­ADE Jonas Gustafsson. Han var bland annat ansvarig för banorna när Vänersborg­s SK arrangerad­e Smstafette­n 2011.

Närmare 700 löpare är anmälda. I damernas elitklass startar bland andra Line Cederberg, som tidigare tävlade för Vänersborg­s SK. Förra året vann hon junior-sm och har nu gått upp i D21-klassen. Line har inför året bytt klubb och tävlar nu för Göteborg-majorna OK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden