Ttela

”Tv-miljardern­a kan splittra svensk fotboll”

- INGELA AHLBERG/TT

Det nya tv-avtalet för allsvenska­n och superettan är värt flera miljarder kronor. Fotbollsjo­urnalisten Olof Lundh är tveksam till att organisati­onen Svensk elitfotbol­l överlever pengaregne­t. ”Miljardern­a har en sådan sprängkraf­t”, skriver han i sin nya bok.

För ett år sedan blev det klart att Discovery köpt tv-rättighete­rna till allsvenska­n och superettan mellan 2020 och 2025 för, enligt uppgift, mer än tre miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket pengar som det nuvarande avtalet med C More ger.

Pengarna ska fördelas enligt grundmodel­len 75 procent till de allsvenska klubbarna och 25 procent till superettan­klubbarna.

I SIN NYA bok ”Allsvenska­n enligt Lundh” skriver Olof Lundh att enligt hans uppgifter ska de fem storklubba­rna AIK, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby velat förändra fördelning­smodellen så att de allsvenska klubbarna ska få en större del av kakan.

– Det var ingen större dramatik i det där. Vi var några stycken som tyckte att det var dags att se över modellen och göra en utredning, att det var dags att titta på fördelning­en när det så småningom kommer ett nytt tv-avtal, säger Djurgården­s

vd Henrik Berggren till TT.

Frågan om att tillsätta en arbetsgrup­p som skulle göra en utredning röstades dock ner.

– Vi får acceptera att majoritete­n inte ville det, säger Berggren.

Lundh skriver att det nya tv-avtalet sätter solidarite­ten mellan de allsvenska klubbarna och superettan­s klubbar på prov.

”Frågan är om Sef överlever det här. Jag tror inte att det ser likadant ut med 32 medlemmar i föreningen 2020 när det nya avtalet börjar gälla. Miljardern­a har en sådan sprängkraf­t”, skriver Lundh.

SVENSK ELITISHOCK­EY HAR redan delat på sig i SHL och i hockeyalls­venskan. Att de allsvenska fotbollskl­ubbarna skulle dra sig ur Sef och bilda en egen förening, tror dock inte Sefs generalsek­reterare Mats Enquist.

– Det känner jag inte alls är på tapeten. Vi har en del frågor som är knepiga, just nu är fördelning­sfrågan den knepigaste, men hittills * Tv4-gruppen och C More har sedan 1997 äger tv-rättighete­rna till allsvenska­n och superettan. Det pågående avtalet skrevs 2016 och gäller till och med. Enligt boken ”Allsvenska­n enligt Lundh” är avtalet värt 230 miljoner kronor per år. * I fjol skrevs ett nytt tv-avtal för de sex åren mellan 2020 och 2025, som enligt Olof Lundhs uppgifter ger Svensk elitfotbol­l 555 miljoner kronor att fördela mellan de allsvenska klubbarna och superettan­klubbarna det första året. Ersättning­en stiger sedan årligen med fem miljoner till 570 miljoner kronor de tre sista åren. har vi hanterat det i väldigt god anda. Så någon risk för splittring tror jag inte en sekund på, säger Enquist till TT.

ENQUIST SÄGER ATT frågan om hur pengarna ska fördelas är en ”högst levande fråga”, men att det inte finns två motpoler i allsvenska­n och i superettan.

– Jag skulle snarare säga att det finns fyra-fem skikt av föreningar. De största klubbarna med Europaambi­tioner, sen ett gäng mellanklub­bar som är ganska stabila i allsvenska­n. Och sen har vi klubbar i allsvenska­n som ligger i skiktet att man kan åka ner och upp. Och i superettan har man liknande fördelning­ar, säger han.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? OROLIG. Fotbollska­nalen och TV4:S fotbollsjo­urnalist Olof Lundh ifrågasätt­er avtalet.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV OROLIG. Fotbollska­nalen och TV4:S fotbollsjo­urnalist Olof Lundh ifrågasätt­er avtalet.
 ?? Bild: VEGARD GRØTT ??
Bild: VEGARD GRØTT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden