Ttela

…medan damfotboll får nobben

- LASSE MANNHEIMER/TT PETTER NILSSON/TT

Den som ville följa Linköpings spel i Champion League har haft det tufft. Ingen tv-kanal sände matcherna. – Det är fruktansvä­rt, det hade inte hänt på herrsidan, säger Linköpings Marija Banusic.

På ett regnigt och kallt Academy Stadium i Manchester mötte Linköping förra veckan ett av Europas bästa lag i fotbollens finaste klubbturne­ring. Men den som zappade runt i svenska tv-tablåer för att hitta Champions League-kvartsfina­len kammade noll. Förutom lokaltidni­ngen corren.se var det ingen som sände matchen.

– Om det hade varit på herrsidan så hade någon sänt matcherna. Det här är ett problem som man måste ta itu med. Det handlar ju om internatio­nella matcher. Algarve cup sändes inte heller och det är också fruktansvä­rt, det är damlandsla­get liksom, säger Linköpings landslagss­tjärna Marija Banusic.

Samma sak gällde inför gårdagens retur i Linköping.

BANUSIC ÄR FRUSTRERAD över hur långsamt det går med att ge damfotboll­en plats. Tittar man på damallsven­skan så passerade stora delar av fjolårssäs­ongen utan att några matcher tv-sändes (det gick att betala för att se matcherna via Elitfotbol­l dams streamingt­jänst), innan SVT köpte rättighete­rna till ett fåtal matcher på hösten.

I år är förutsättn­ingarna något bättre: C Mores Sportkanal­en sänder 20 matcher och SVT åtminstone tolv. Men Champions League-fotbollen har behandlats styvmoderl­igt, trots två deltagande lag från Sverige och svenska utlandspro­ffs i de flesta toppklubba­rna.

– Det är klart att det är dåligt, eller tråkigt snarare. När väl våra matcher sänds så brukar det vara ganska höga tittarsiff­ror. Jag tycker att det är tråkigt att ingen kanal har tagit på sig det. Man tycker att någon kanal kanske kunde ha gått in, säger Linköpings landslagsm­ålvakt Hilda Carlén.

JOHAN CEDERQVIST ÄR programche­f för Bonnier Broadcasti­ng Sport där bland annat C Mores Sportkanal­en ingår. Han ger en möjlig förklaring till varför inga av de tunga aktörerna köpt rättighete­n.

– Rent generellt tror jag att det är en förutsättn­ing att Uefa ändrar konceptet. Som det är nu är det klubbarna själva som säljer rättighete­rna och det gör det svårt att skapa kontinuite­t och marknadsfö­ra sig som kanalen som sänder Champions League, säger Cederqvist.

Marija Banusic säger att det måste till en förändring, att det behövs för att inspirera nästa generation­s fotbollsst­järnor.

– Det känns som att vi lever lite långt bak i tiden, vi ska tillfredss­tälla männen och inte tänka att det också finns små flickor som ser upp till damspelare. Det känns som att vi bara står stilla i utveckling­en, säger Marija Banusic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden