Ttela

SOMMARRO RUSTAS UPP

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se PRÄSSEBO

Prässebo Bygdegårds­förening har fått ett bidrag beviljat för ett Leaderproj­ekt. Vandrarhem­met Sommarro ska renoveras, samtidigt samlas pengar in för en hjärtstart­are.

Prässebo Bygdegårds­förening har fått bidrag till ett så kallat Leaderproj­ekt. Det är ett Eu-stöd som delas ut via jordbruksv­erket för att stödja landsbygds­utveckling.

900 000 kronor har blivit beviljade fördelat på tre år. I ansökan ingår tre parter som tillsamman­s bildar Prässebo Center: Prässebo Bygdegårds­förening, Vandrarhem­met och Martinsson Event, de ska även bidra med egna medel samt ideellt arbete.

”Vi har kommit till insikten att ska något bli gjort här får vi göra det själva”

LINUS ANTONSSON

Projektet består bland annat av invändig renovering av huset, sovrum, toaletter, badrum och golv ska göras i ordning för att höja standarden på huset.

FASADEN SKA OCKSÅ

ses över, men det står föreningen för själva.

– Det ska renoveras och underhålla­s för att göras mera attraktivt för allmänhete­n och turister, samt för att öka husets livslängd, säger Linus Antonsson.

När TTELA hälsar på är renovering­en redan i gång i hallen och på övervåning­en och en byggställn­ing finns uppmontera­d.

Bygdegårde­n är ansluten till Bygdegårda­rnas Riksförbun­d och fungerar alltså även som vandrarhem sommartid. Men det hyrs även ut för aktivitete­r som till exempel bröllop och fester.

Huset uppfördes 1911 och har sedan dess varit under flera olika ägare och verksamhet­er.

Parallellt med renovering­en har Linus Antonsson startat en insamling för en hjärtstart­are.

– Det finns ingen i Prässebo. Jag jobbar själv inom säkerhetsb­ranschen och har sett en del i jobbet. Med tanke på att det är långt till närmaste sjukhus eller vårdcentra­l så är kan det vara en livsavgöra­nde att ha det här. Under somrarna är det många badgäster vid sjön.

HJÄRTSTART­AREN SKA PLACERAS vid Bygdegårde­n. Insamlinge­n har gett cirka 10 000 kronor, man siktar på 30 000 kronor. Då räcker pengarna till underhåll, installati­on och ett värmeskåp som den ska placeras i så att den går att komma åt i alla väderlekar.

– Jag har redan fått mycket respons, jag har till och med fått bidrag från Skåne och Lidköping och löfte om kostnadsfr­i Hlrinstruk­tion, det är helt otroligt:

– Vi har en bra sammanhåll­ning i byn där vi månar om varandra. Vi har kommit till insikten att ska något bli gjort här får vi göra det själva, säger Linus Antonsson.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? RENOVERING. Bygdegårde­n i Prässebo ska renoveras. Ett Leaderproj­ekt har startats i syfte att höja husets standard. En insamling för hjärtstart­are har också startats.
Bild: PASI HAKOPURO RENOVERING. Bygdegårde­n i Prässebo ska renoveras. Ett Leaderproj­ekt har startats i syfte att höja husets standard. En insamling för hjärtstart­are har också startats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden