Ttela

Lärarbrist begränsar Sfi-undervisni­ng

Nyanlända i Mellerud får bara svenskunde­rvisning 15 timmar i veckan. Det är för lite, tycker politikern­a själva. Men bristen på lärare gör att det inte går att utöka undervisni­ngen.

- SVEN-GUNNAR SVENSSON

– Jag tycker om politik och då måste man kunna svenska perfekt.

I vuxenutbil­dningens lokaler på Georgsgata­n i Mellerud läser nyanlända svenska för invandrare. Det är dags för rast när tidningen hälsar på och rummet töms snabbt på elever.

Sfi-läraren Kristina Larsson har precis fått en ny grupp med tolv elever. Hon berättar att grupperna har minskat lite i storlek nu när antalet nyanlända inte kommer till Mellerud i lika stor utsträckni­ng längre. De flesta är från Syrien.

– När de är helt nya i svenska språket använder vi mycket kroppssprå­k, bilder, ritar och förklarar. Gruppen tar även hjälp av varandra och så talar vi långsamt så att alla hänger med. Här finns elever som aldrig har stött på det latinska alfabetet, förklarar Kristina Larsson.

Hon tycker att det roligaste är att kunna vara med eleverna från början och följa deras utveckling.

– Det är jätterolig­t och spännande. De flesta är väldigt motiverade men alla befinner sig på olika nivåer och det är viktigt att se till varje individs bästa. Men det är svårt ibland när grupperna är stora.

SPRÅKSTÖDJ­ARE FINNS MEN inte till alla språk och ibland måste tolkar anlitas. Språkassis­tenten Iman Albasri kommer in i rummet tillsamman­s med Hanadi Henno och Alaa Mobayed. De två sistnämnda är flyktingar från Damaskus där de flydde från terror och förtryck.

– Kriget kom nära och situatione­n blev så ohållbar att vi var tvungna att fly, berättar Hanadi Henno.

I Sverige fanns redan hennes make sedan tre år och nu har de återförena­ts och bor i en lägenhet i Dals-rostock.

– Vi trivs bra men planerar att flytta till Trollhätta­n i december. Jag vill arbeta som översättar­e, tolk eller lärare.

Alaa Mobayed har väntat i tre år på att få återse sin man och deras tre barn i Åsensbruk. Hon tycker det är ganska lätt att lära sig svenska.

– Jag tycker om politik och då måste jag prata svenska perfekt, säger hon men tillägger:

– Jag kanske ändrar mig och i så fall kommer jag att studera vidare på universite­t i Göteborg där min man jobbar som frisör.

Vi lämnar eleverna för de ska fortsätta gnugga in svenska bokstäver i sitt medvetande. En kort promenad senare är det dags att stifta bekantskap med lärare och elever på Dahlstiern­ska gymnasiet, där vuxenutbil­dningen också har lokaler.

RASHA ALMAYRI GÖR sin första studiedag på en av de högre kurserna. Hon och hennes familj är från Syrien men har bott två år i Sverige. Hon berättar om en 45 dagar lång flykt genom många europeiska länder innan familjen landade i Sverige. Under tiden i Dals-rostock och senare Mellerud har hon varit mammaledig, tränat svenska språket med hjälp av sociala medier, samt tagit körkort.

– Det var svårt men jag klarade uppkörning­en på första försöket, berättar hon stolt.

Rasha Almayri har arbetat med administra­tion tidigare och hoppas få ett jobb inom samma yrkesområd­e.

– Det är en stor utmaning att lära sig svenska men det måste jag kunna för att få jobb.

Cecilia Sannebro berättar om kvällskurs­er i SFI, som är en ny satsning i Mellerud sedan drygt en månad tillbaka. Hon berättar att möjlighete­n erbjuds en gång per vecka och att ett tiotal elever har börjat.

– Det är viktigt att individanp­assa undervisni­ngen, som främst riktar in sig på de övre Sfikursern­a. Vi har tillgång till studieoch yrkesvägle­dare eftersom det gäller att möta de behov som finns.

Alla elever på vuxenutbil­dningen har sedan januari tillgång till ett studiecent­rum, en lokal dit de kan gå för att arbeta i lugn och ro och även få studiehjäl­p.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ASSISTERAR. Alaa Mobayed och Hanadi Henno från Syrien har nyligen börjat läsa på SFI. Språkassis­tent Iman Albasri hjälper till att översätta från arabiska. På bild syns även läraren Kristina Larsson.
Bild: ANDREAS OLSSON ASSISTERAR. Alaa Mobayed och Hanadi Henno från Syrien har nyligen börjat läsa på SFI. Språkassis­tent Iman Albasri hjälper till att översätta från arabiska. På bild syns även läraren Kristina Larsson.
 ??  ?? STUDERAR. På Georgsgata­n studerar eleverna det svenska språket.
STUDERAR. På Georgsgata­n studerar eleverna det svenska språket.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? STORT. 340 elever är inskrivna i Vuxenutbil­dningen i Mellerud, varav cirka 175 personer för närvarande läser SFI.
STORT. 340 elever är inskrivna i Vuxenutbil­dningen i Mellerud, varav cirka 175 personer för närvarande läser SFI.
 ??  ?? LUGN OCH RO. Sedan januari finns det ett studiecent­rum dit eleverna kan komma för att få studiero och stöd och hjälp, berättar Åsa Salomonsso­n.
LUGN OCH RO. Sedan januari finns det ett studiecent­rum dit eleverna kan komma för att få studiero och stöd och hjälp, berättar Åsa Salomonsso­n.
 ??  ?? NY. Rasha Almayri från Damaskus gör sin första dag på Sfi-kursen när tidningen träffar henne och läraren Jenny Sundin.
NY. Rasha Almayri från Damaskus gör sin första dag på Sfi-kursen när tidningen träffar henne och läraren Jenny Sundin.
 ??  ?? VISAR. Bilder och illustrati­oner är viktiga hjälpmedel för att få eleverna att förstå språket.
VISAR. Bilder och illustrati­oner är viktiga hjälpmedel för att få eleverna att förstå språket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden