Ttela

S-miljard löser ej förlossnin­gskrisen

- MALIN LERNFELT Liberala Nyhetsbyrå­n

SJUKVÅRD. Svensk förlossnin­gsvård är på många sätt ett föredöme. Sverige är exempelvis ett av de länder i världen som har lägst spädbarnso­ch mödradödli­ghet. Samtidigt vilar mycket av det goda ryktet på utarbetade barnmorsko­rs axlar och det går inte att blunda för att många av de förlossnin­gsskador som uppstår på grund av stress och otrygghet hade kunnat undvikas.

Gång på gång har landstinge­ns och regionerna­s rutiner omöjliggjo­rt den typ av förbättrin­gsåtgärder som efterfråga­ts av såväl profession­en som av kvinnor i barnafödan­de ålder.

Därför var det gemensamma utspel som kom från den rödgröna regeringen och SKL, Sveriges kommuner och landsting, nyligen mer än välkommet.

Överenskom­melsen som gjorts handlar om en riktad satsning på förlossnin­gsvården under 2018. 1,8 miljarder kronor ska användas till förbättrad arbetsmilj­ö, förändrade arbetssätt, förstärkt personaltä­thet, tryggare vårdkedja och eftervård, bättre neonatalvå­rd samt kunskapsst­öd och utbildning.

Att man valt att fokusera på detta är för att den aktuella kartläggni­ng som SKL gjort visar att det är här bristerna finns. I en intervju med SR (22/3) sade socialmini­ster Annika Strandhäll (S): ”Som förälder och blivande förälder ska man kunna känna sig väldigt trygg i att förstå vad det är som kommer att hända innan, under och efter man har fått barn.”

SKL:S samordnare Eva Estling fyllde i: ”Det är också viktigt att vården tar på sig blivande föräldrars glasögon och ser hela vårdkedjan och blir mer lyhörd för var och ens behov”.

ALLTIHOP LÅTER TOPPENBRA. Om det inte vore för att Strandhäll­s partivänne­r och SKL:S medlemmar över hela landet med stora kliv gått åt rakt motsatt håll. Små förlossnin­gskliniker med en trygg och hemlik miljö har lagts ned på löpande band, politiker och tjänstemän har stenhårt hållit emot när barnmorsko­rna krävt bättre arbetsmilj­ö och högre lön, kvinnor har lämnats ensamma under värkarbete­t och uppmanats att åka hem bara några timmar efter förlossnin­gen trots att de kanske behövt stanna kvar på BB några dagar.

Att vända den atlantånga­ren kräver mer än de tjusiga hashtags som nu sprids av Socialdepa­rtementet och det kommer rimligtvis att kosta betydligt mer än 1,8 miljarder. Intentione­n är naturligtv­is god. Förlossnin­gsvården behöver förändras. Därför vore det outsägligt sorgligt om det vi nu ser enbart är S-valfläsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden