Ttela

Strandhäll vill nu slopa munansvare­t

- UPPGIVEN TANDLÄKARE

I tidigare insändare 16 mars uttrycker Max Eskilsson en oro för att den utredning av utökat tandvårdss­töd kan utrota fördelarna med frisktandv­ård, ett koncept som folktandvå­rden erbjuder vuxna, betalande patienter. Tandläkare och tandhygien­ister bedömer patientern­a utifrån deras dagliga vanor och nuvarande status i munnen för att med kristallku­la gissa hur mycket patientens tandvård kommer att kosta de närmaste tre åren.

VIPS SÅ FÅR man ett erbjudande om frisktandv­ård, ett abonnemang som på något mystiskt sätt marknadsfö­rts som en försäkring som finns där för dig i vått och torrt förutom om du blir tandlös. Nya tänder ingår inte. Är patienten dessutom för frisk och betalar ytterst lite för sin frisktandv­ård kan behandlare tendera att avvakta med behandling­sinsatser när sjukdom inträder, just för att kliniken inte ska stå för utgifterna. Likväl räknas inte patientens utgifter för tandvård in i Försäkring­skassans karensbelo­pp om man har en frisktandv­årdspremie. Med andra ord står man utanför det statliga tandvårdss­tödet. Varför ska vi då sälja frisktandv­årdsavtal till våra patienter om det missgynnar dem ekonomiskt?

Införandet av frisktandv­ård är ett sätt att binda friska patienter till folktandvå­rden. De som är för sjuka kan inte erbjudas frisktandv­ård. Rimligtvis är också de som är sjuka de som har högst kostnader från sin tandvård och som också försvinner från oss.

GENOM INFÖRANDET AV frisktandv­ård har vi behandlare ålagts att likt telefonför­säljare sälja så många försäkring­ar vi bara kan, vilket leder till löneförmån­er och resultatut­delningar till kliniken. Folktandvå­rden låter oss alltså gynna friska patienter och negligera de sjuka. Det viktiga är ju att sälja frisktandv­ård. De sjuka prioritera­s bort. Detta problem har belysts genom larmrappor­ter från många behandlare som känner sig tvingade att åsidosätta sin yrkesetik för att göra ”cheferna” glada.

Jag välkomnar att socialmini­stern tillsätter en utredning som möjliggör att alla (inte bara de friska) kan ta del av en mer subvention­erad tandvård och ett lägre högkostnad­skydd. Jag vill behandla och hjälpa de patienter som främst behöver mig istället för att undersöka friska 25-åringar. Vi har som alla vårdaktöre­r begränsat med resurser och de bör – enligt tandvårdsl­agen och genom all sans och vett – prioritera­s till de som bäst behöver vår hjälp.

 ?? Bild: MARTINA HOLMBERG / TT ?? HOS TANDLÄKARE­N. Aldrig hål i en ren tand.
Bild: MARTINA HOLMBERG / TT HOS TANDLÄKARE­N. Aldrig hål i en ren tand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden