Ttela

Kritik mot nya

SVERIGE: OKLART OM SYFTET MED KROPPSVISI­TERING UPPNÅS

-

Flera tunga instanser kritiserar regeringen­s förslag att ge polisen rätt att kroppsvisi­tera och ta fingeravtr­yck vid så kallad inre utlännings­kontroll. Oklart om syftet uppnås och risk för integritet­skränkning, anser bland annat JK och JO. Polisen vill däremot gå ännu längre.

Regeringen vill ge myndighete­rna nya befogenhet­er för att få utlänninga­r som saknar rätt att vistas i Sverige att återvända till hemlandet. Men de förslag som Återvändan­deutrednin­g lade fram i höstas får nu kritik.

JUSTITIEKA­NSLERN (JK) ANSER att de inte har analyserat­s tillräckli­gt för att kunna bedöma om de leder till ett mer effektivt återvändan­dearbete.

Justitieom­budsmannen (JO) ifrågasätt­er om syftet med att låta polisen kroppsvisi­tera vid inre utlännings­kontroll uppnås. Polisen har uppgett att det är sällan som utlänninga­r utan rätt att vistas i landet bär med sig sina handlingar, men JO tycker inte att den integritet­skränkning som en kroppsvisi­tation innebär har övervägts tillräckli­gt.

RÖDA KORSET INSTÄMMER i kritiken och varnar för att oron och otrygghete­n kan öka bland människor med utländsk bakgrund, även om de har rätt att vara i Sverige.

Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) anser att risken för diskrimine­ring måste analyseras djupare innan polisen ges ökade befogenhet­er vid inre utlännings­kontroll. DO konstatera­r att det ligger i sakens natur att det finns en risk för att kontroller­na enbart görs utifrån personens utseende.

Återvändan­deutrednin­gen har föreslagit att polisen ska ha rätt att kroppsvisi­tera personer som vid en inre utlännings­kontroll inte kan visa att de har rätt att vistas i landet. Polisen föreslås också få rätt att ta

 ??  ?? RÄTT ATT KROPPSVISI­TERA. Polis kontroller­ar id-kort och pass för resande på tåget från Danmark. Regeringen föreslår
RÄTT ATT KROPPSVISI­TERA. Polis kontroller­ar id-kort och pass för resande på tåget från Danmark. Regeringen föreslår

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden