Ttela

Befogenhet­er

- PETER WALLBERG/TT

med sig personen för fotografer­ing och fingeravtr­yck om han eller hon inte medverkar till att klarlägga sin identitet. Denna biometrisk­a data ska sedan sparas i en nationell databas.

förslagen,

POLISEN VÄLKOMNAR men vill gå längre.

I sitt remissyttr­ande efterlyser Polismyndi­gheten en möjlighet att kunna tömma digital media från till exempel mobiltelef­oner när den kontroller­ade personen saknar handlingar och vägrar att samarbeta. Enligt polisen förekommer det att personer som saknar rätt att vistas i Sverige har foton av sina id-handlingar i stället för att bära med sig dem.

I remissyttr­andet påpekas att det i flera andra länder finns sådana möjlighete­r. Polisen anser att en sådan befogenhet är ”såväl angelägen som brådskande”. Återvändan­deutrednin­gen påminner dock om att det i exempel mobiltelef­oner ofta också finns integritet­skänsliga uppgifter.

Polisen vill även se över möjlighete­n * Inre utlännings­kontroller utförs i regel av polisen.

* De får utföras över hela landet

* Vid en sådan kontroll är utlänninge­n skyldig att på begäran överlämna handlingar som visar att han eller hon har rätt att uppehålla sig i Sverige.

* Utlänninge­n är också skyldig att efter kallelse komma till Migrations­verket eller polisen och lämna uppgifter om sin vistelse.

* Om inte utlänninge­n gör det, får denne hämtas av polis.

* En förutsättn­ing för en inre utlännings­kontroll är att det finns grundad anledning att anta att utlänninge­n saknar rätt att uppehålla sig här i landet.

* Det kan också finnas annan särskild anledning till kontroll., till exempel en arbetsplat­s- eller trafikkont­roll.

* Att kontroller­a någon på basis av etnisk profilerin­g är däremot förbjudet. till att ta dna-prov vid inre utlännings­kontroller. Dna-teknik anses vara ett ”värdefullt verktyg” som höjer säkerheten vid identifier­ing. Sådan teknik används sedan länge vid brottsutre­dningar.

Återvändan­deutrednin­gen har också föreslagit att åldersgrän­sen för att få ta fingeravtr­yck på barn sänks från 14 till 6 år.

MIGRATIONS­VERKET är positivt och menar att det ger ökade möjlighete­r att upptäcka människoha­ndel och identifier­a utsatta barn. Verket uppger att barn i dag uppmanas av vuxna att ange felaktig ålder för att slippa lämna fingeravtr­yck.

JK tycker att det visserlige­n är angeläget att kunna identifier­a barnen, men är ändå kritisk och hänvisar till att fingeravtr­yckstagnin­g vid till exempel en utlännings­kontroll kan vara en skrämmande upplevelse för ett litet barn.

Även Barnombuds­mannen är kritisk och menar att fingeravtr­yck bara ska få tas om barnet ger sitt samtycke.

 ?? Bild: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT/ARKIV ?? nu att de i framtiden även ska ha rätt att kroppsvisi­tera vid en så kallad inre utlännings­kontroll.
Bild: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT/ARKIV nu att de i framtiden även ska ha rätt att kroppsvisi­tera vid en så kallad inre utlännings­kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden