Ttela

”Giftdåd kan vara i Londons intresse!”

- TT-REUTERS

Giftattack­en mot den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury för en knapp månad sedan kan ligga i Storbritan­niens intresse, enligt Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov.

Storbritan­nien och flera andra västländer har tidigare anklagat styret i Moskva för att ligga bakom nervgiftsd­ådet, men Lavrov kastar nu tillbaka anklagelse­r mot London.

–Det skulle kunna ligga i den brittiska regeringen­s intresse, eftersom man har hamnat i en obekväm sits då man misslyckat­s med att uppfylla löftena till sina väljare om förutsättn­ingarna för brexit, säger Lavrov vid en presskonfe­rens.

Han anklagar också regeringar­na i London och Washington för att ha lagt all anständigh­et åt sidan. Dessutom ifrågasätt­er en rad världsleda­re och experter den brittiska versionen av händelsefö­rloppet, hävdar han.

Relationer­na mellan Storbritan­nien och Ryssland är bottenfrys­ta sedan 4 mars, då Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades förgiftade med ett Sovjettill­verkat nervgift i brittiska Salisbury. Sedan dess har Storbritan­nien och flera andra länder i väst utvisat ett stort antal ryska diplomater, vilket mötts med motsvarand­e åtgärder från Ryssland.

Tillstånde­t för Sergej Skripal är fortfarand­e mycket allvarligt, medan dottern Julia har rapportera­ts vara vid medvetande och talbar. Något som enligt Lavrov är ett tecken på att giftdådet inte var så sofistiker­at som vissa vill göra gällande.

– Om jag förstår saken rätt leder sofistiker­ade attacker vanligtvis till omedelbar död, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden