Ttela

Tiangong-1 brann upp i atmosfären

- TT-AFP-REUTERS

Den kinesiska rymdstatio­nen Tiangong-1 brann upp på sin väg mot jorden, meddelar landets rymdmyndig­het.

Det mesta av stationen brann upp runt klockan 02.15 svensk tid över de mellersta delarna av södra Stilla havet, enligt ett uttalande från myndighete­n.

Det hade tidigare uppgetts att den skulle komma in i atmosfären i närheten av Brasiliens kust nära storstäder­na São Paulo och Rio de Janeiro.

ÅTERKOMSTE­N HAR BEKRÄFTATS av motsvarand­e myndighete­r i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Sydkorea och Storbritan­nien.

De få kvarvarand­e delarna av Tiangong-1 tros ha landat i havet runt tio mil nordväst om Tahiti, enligt Brad Tucker, astrofysik­er vid Australian National University.

– Små bitar har definitivt klarat sig till jorden, säger han.

Han lägger till att trots att bara runt tio procent klarat sig ända ned så handlar det om runt 700–800 kilo.

– Antagligen är bråten i havet, och även om folk råkade hitta den så ser det bara ut som skräp i havet som är spritt över ett enormt område på tusentals kvadratkil­ometer.

I fredags uppgav Peking att det var osannolikt att några större bitar skulle nå marken, och det har framhållit­s att stationen inte skulle orsaka några skador när den kom tillbaka till jorden.

Den europeiska rymdorgani­sationen ESA har tidigare uppgett att rymdstatio­nen antagligen skulle brytas i bitar över vatten. Enligt ESA var sannolikhe­ten att någon skulle träffas av en bit av Tiangong-1 tio miljoner gånger mindre än den årliga risken att träffas av blixten.

Rymdstatio­nen Tiangong-1 var Kinas första och har legat i omloppsban­a sedan 2011, men bränslet började ta slut och den hade spelat ut sin roll. Planen var inlednings­vis att den skulle avvecklas 2013 men den har de senaste åren fått nya uppdrag flera gånger.

KINESISKA TIDNINGEN Global Times skriver på måndagen att internatio­nella medier skrivit mycket om rymdstatio­nens återkomst på grund av andra länders avundsjuka på den kinesiska rymdindust­rin.

 ?? Bild: FRAUNHOFER INSTITUTE ?? GLÖDHET FARA. Den kinesiska rymdstatio­nen Tiangong-1 färdas genom atmosfären.
Bild: FRAUNHOFER INSTITUTE GLÖDHET FARA. Den kinesiska rymdstatio­nen Tiangong-1 färdas genom atmosfären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden