Ttela

Svårhjälpt

- BOEL HOLM/TT

– Det handlar om, tält, filtar, mat och vatten. Men det som behövs sedan, som utbildning och traumabear­betning, det kan vi inte göra. Det är därför politiska lösningar är så otroligt viktiga, tillägger Isabella Lövin.

HON PEKAR PÅ beräkninga­r från Världsbank­en, som visar att världens BNP skulle öka med 13 procent utan krig och konflikter.

De länder som lyckats ta sig ur konflikt är i dag några av Afrikas snabbast växande ekonomier, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

– Så om man lyckas ta sig ur konflikten finns det hopp för alla de här länderna. * Nästan 129 miljoner människor i världen är i behov av humanitärt stöd. 65,6 miljoner människor är på flykt undan krig, den högsta siffran sedan andra världskrig­et, ungefär hälften av dem är barn.

* 55 procent av världens flyktingar flyr från konflikter­na i Syrien, Afghanista­n och Sydsudan.

* Sida har identifier­at 30 kriser runt om i världen, 15 större och 15 mindre, och fördelar 2,1 miljarder kronor till de större och 228 miljoner kronor till de mindre. Mest går till kriserna i Syrien (350 miljoner kronor), runt Tchadsjön (249 miljoner), i Jemen (220 miljoner) och i Kongo-kinshasa (220 miljoner). Drygt 1,3 miljarder kronor finns i en reservfond som beredskap för hastigt uppkomna kriser.

* Kostnadern­a för de humanitära behoven har fyrfaldiga­ts på tio år. Dels på grund av att säkerheten för humanitära operatione­r försvårats, till exempel måste man i Sydsudan distribuer­a mat via flygplan för att vägarna är för farliga, dels för att antalet människor i behov av humanitärt stöd ökat markant. Källor:

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden