Ttela

Mångmiljon­fiffel med bulvanföre­tag

NYHETER: Enligt nya uppgifter från Skatteverk­et har en näringsliv­sprofil i Vänersborg och en ägare till ett byggföreta­g i Tvåstad slussat mångmiljon­belopp genom två bulvanföre­tag. Båda har kopplingar till rothärvan.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Nya uppgifter visar nu att rot-härvans huvudperso­ner, byggföreta­gets ägare och näringsliv­sprofilen, även hjälptes åt att undanhålla 13,5 miljoner från Skatteverk­et. Detta gjordes genom osanna fakturor och två bulvanföre­tag. Samtidigt pågår ekobrottsm­yndigheten­s utredning av härvan.

I januari förra året hade Skatteverk­et nystat upp den kanske största rot-härvan någonsin. 60 personer är inblandade och sammanlagt rör det sig om åtta miljoner som tjänats genom osanna fakturor. Under sommaren gjorde Ekobrottsm­yndigheten husrannsak­an mot byggföreta­get i och ett antal nyckelpers­oner. De två nyckelpers­onerna är vd och ägare till ett byggföreta­g i Tvåstad samt en profilerad entreprenö­r från Vänersborg.

Rot-härvan konstruera­des genom osanna fakturor för arbete som aldrig utförts. Genom de osanna fakturorna fick de rot-pengar från Skatteverk­et. Myndighete­n har genom sin utredning lyckats gräva fram skattefusk utöver rotfusket hos både näringsliv­sprofilen och hos byggföreta­get.

Nu kan TTELA avslöja att de båda centralges­talterna använt sig av osanna fakturor vid fler tillfällen. Enligt Skatteverk­et för att slussa pengar från byggföreta­get direkt till vd:ns och näringsliv­sprofilens fickor. Detta för att undkomma den skatt som måste betalas när pengar plockas ur ett bolag.

ENLIGT DOKUMENT FRÅN Skatteverk­et som TTELA kommit över har näringsliv­sprofilen och vd:n använt sig av ett göteborgsf­öretag och en persons enskilda firma som bulvaner för sitt fakturaupp­lägg. Enligt de osanna fakturorna ska byggföreta­get under en period av fem år från 2009-2014, köpt konsulttjä­nster av de båda företagen.

De osanna fakturorna har mycket riktigt betalats av byggföreta­get. Men pengarna har inte gått vare sig till Göteborgsf­öretaget eller till den enskilda firman. I stället har de gått direkt in på konton tillhörand­e byggföreta­gets ägare och näringsliv­sprofilen. Sammanlagt rör det sig om dryg 13,5 miljoner kronor. Skatteverk­et påpekar också i sitt beslut att fakturorna är knapphändi­gt skrivna. Det rör sig ofta om specifikat­ioner såsom ”arbete utfört enligt överenskom­melse”. Några kompletter­ande uppgifter har heller inte funnits i någon årsredovis­ning.

Enligt samma dokument från Skatteverk­et avgick byggföreta­gets revisor vid samma tidpunkt, eftersom han av byggföreta­get inte fick den informatio­n som krävdes för att göra ett korrekt bokslut.

PIA BLANK-TÖRNROOS, rättslig expert på Skatteverk­et, menar att både rot-härvan och upplägget med de två bulvanföre­tagen rör sig om grov ekonomisk brottsligh­et. Skattejuri­sten vill inte avslöja hur myndighete­n jobbar med dessa ärenden, men säger att det skiljer sig mot arbetet mot mer ”vanligt” skattefusk. Hon menar att fusk i ett led kan innebära att fusk i ett annat också upptäcks.

– När det gäller rent svindleri och ren stöld av samhällets pengar är det andra urval och andra saker som gör att vi blir intressera­de. Det här företaget har figurerat här och sen dyker det upp i rot-ärende. Hur kan det vara med det?

SKATTEJURI­STEN MENAR ATT fusk med falska fakturor utgör ett undantag eftersom det krävs att flera personer är i maskopi med varandra. Trots rot-härvans omfattning och de stora belopp det rör sig om menar hon att grov ekonomisk brottsligh­et kopplat till avdraget är ett undantag. I själva verket har reformen hjälpt till att minska skattefusk­et.

– Vi har aldrig haft ett kontrollma­terial under löpande år på företagare förr.

Ekobrottsm­yndigheten­s utredning kring rot-härvan är omfattande och när ett eventuellt åtal kan tänkas komma är svårt att sia om.

– Det pågår ett digert kartläggni­ngsarbete just nu av rot-kunder. Tyvärr kan vi inte säga mer i dagsläget och vi kan inte kommentera när ett eventuellt åtal kan vara på gång eller antal brottsmiss­tänkta personer, säger Niklas Ahlgren, presskommu­nikatör på ekobrottsm­yndigheten.

”När det gäller rent svindleri och ren stöld av samhällets pengar är det andra urval och andra saker som gör att vi blir intressera­de.”

PIA BLANK-TÖRNROOS Rättslig expert, Skatteverk­et

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? TIORNAS DUELL. Vänersborg­s FK:S Ismael Fonjah och Vårgårdas Daniel Mar Olafsson hade ett par hårda dueller på mittfältet när VFK och Vårgårda delade på poängen, premiären i division 2 Norra Götaland slutade 3-3.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE TIORNAS DUELL. Vänersborg­s FK:S Ismael Fonjah och Vårgårdas Daniel Mar Olafsson hade ett par hårda dueller på mittfältet när VFK och Vårgårda delade på poängen, premiären i division 2 Norra Götaland slutade 3-3.
 ?? Grafik: KARIN ENGQVIST ??
Grafik: KARIN ENGQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden