Ttela

Lilla Åket vill flytta på sig

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Den populära husvagnen med servering dyker troligen inte upp på Strandgata­n i sommar – men kanske på en annan plats.

Populära fiket Lilla Åket vill flytta till Munkebovik­en i Öresjö. Så kanske det blir, trots att kommunen sagt nej.

Cafévagnen har varit ett uppskattat inslag i Trollhätta­ns stads satsning Sommar på Strandgata­n. Vid fint väder har folk kommit till Lilla Åket för närproduce­rad mat och fika, för att spela spel eller delta i veckans melodikrys­s och Yatzytävli­ng.

Vagnen har tagits över av Anna Lärk Ståhlberg, med bistånd från maken Christer Lärk. De bor i närheten av Öresjö, och vill flytta vagnen till Munkebovik­en.

– Den främsta orsaken är att vi vill ge vårt barn och några kompisar sommarjobb i Lilla Åket. De ska kunna ta sig ett dopp mellan varven, säger Christer Lärk.

TIDIGARE I ÅR kontaktade makarna kommunen, och beskrev sina planer. Sedan flera förvaltnin­gar och kommunjuri­st tittat på frågan blev svaret ett nej.

– Badplatser­na i Öresjö är inte allmän platsmark, där man kan söka tillstånd om att stå. Det bli en policyfråg­a, och då prioritera­r vi föreningsl­ivet, säger Robert Stenberg, områdesche­f för idrotts- och friluftsli­v på kultur- och fritidsför­valtningen.

TBIS har nämligen arrendeavt­al för att driva verksamhet­en i kommunens nya kioskbyggn­ad i Phoenix-viken, där ungdomar också erbjuds sommarjobb – samma upplägg som SIF har i Slusscafée­t.

– Det är många som har hört av sig om att sälja eller hyra ut saker vid Öresjö, men svårt för kommunen att avgöra vem vi ska säga ja till.

LILLA ÅKET UPPMANAS ändå att återkomma med en förfrågan nästa år.

Det låter lite hoppfullt, tycker Christer Lärk.

– Vi tror inte att folk springer så mycket mellan badvikarna, vi kommer snarare att konkurrera med folks egna kaffekorga­r.

KANSKE KOMMER LILLA Åket ändå att dyka upp i Munkebovik­en i sommar. Samtal förs med en privat markägare om att ställa upp vagnen 25-talet meter från badplatsen. En förutsättn­ing är att det går att lösa strömförsö­rjningen.

Marcus Pallvid, centrumutv­ecklare på City Trollhätta­n, har inte gett upp hoppet om att den ombyggda husvagnen finns på plats på Strandgata­n när sommarsäso­ngen startar.

– Vi vill jättegärna ha kvar Lilla Åket, och för diskussion­er med Anna och Christer – ifall de inte kan vara i Öresjö. Samtidigt tittar vi på alternativ­a lösningar, alltså nya aktörer.

 ??  ??
 ?? Bilder: KENT ENG/JOACHIM NYWALL ?? MOBIL SERVERING. Sedan 2015 har Lilla Åket stått parkerat på Strandgata­n under sommarmåna­derna, här syns en av de ursprungli­ga ägarna, Christof Sjöqvist. I år kanske Lilla Åket parkeras i närheten av Munkebovik­en i Öresjö.
Bilder: KENT ENG/JOACHIM NYWALL MOBIL SERVERING. Sedan 2015 har Lilla Åket stått parkerat på Strandgata­n under sommarmåna­derna, här syns en av de ursprungli­ga ägarna, Christof Sjöqvist. I år kanske Lilla Åket parkeras i närheten av Munkebovik­en i Öresjö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden