Ttela

Symbolsiff­ra utan egenvärde

KOMMUNMÅL . Trollhätta­n kan växa ytterligar­e under de närmsta åren. Den stora frågan är däremot om visionen att uppnå 70 000 nya invånare har ett egenvärde.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Visioner är populära. Inom politiken blir sådana lätt ett verktyg för att visa på målbilder, både vaga i form av välklingan­de värdeord och som mer mätbart konkreta ambitioner. Trollhätta­ns gällande vision, som antogs för flera år sedan, har som huvudnumme­r att till år 2030 uppnå 70 000 invånare.

Från politikens sida vill man gärna positioner­a sig genom att trycka på detta.

UNDER BUDGETDEBA­TTEN VID Trollhätta­ns kommunfull­mäktige för en knapp vecka sedan vävde kommunalrå­det Monica Hanson (S) högtidligt in visionen.

Hon talade om ”stora demografis­ka utmaningar” och nämnde stolt målet mot 70 000. Att vilja attrahera fler till sin kommun är naturligt: Vid sidan om den mer torra statistike­ns högre tal kan stadsbilde­n bli mer levande, företag växa och totala välfärdsmö­jlighetern­a i samband med det bli starkare. En större befolkning­smängd kan absolut vara vitalisera­nde. Däremot är det svårt att se varför ett visst antal kopplat till ett visst årtal i denna process skulle vara rätt verktyg för att ta sig framåt.

HANDFASTA, UTTALADE MÅL av denna form kan vara ett sätt att försöka ta ett helhetsgre­pp för såväl politiker som tjänstemän inom kommunen. Tanken kan vara att anpassa stadsplane­ring och byggande framåt i fas med det som redan politiskt planerats. Samtidigt är inte ett fast mål i tid det självklart bästa verktyget för en kommun.

Det går att verka för en attraktiv kommun, på olika plan, utan att för den sakens skull ha ett övergripan­de mål om vid vilken nivå om antal invånare man lyckats. Kommunnöjd­het kommer genom att verksamhet­en ägnar sig år rätt områden och gör detta på ett bra sätt. Ungefär 13 000 nya invånare skulle återstå på papperet för att nå fram och med tanke på hur mycket nybyggnati­oner som just nu äger rum är ytterligar­e befolkning­stillväxt de kommande åren inte osannolik.

DET ÄR MYCKET möjligt att Trollhätta­n om tolv år har lyckats uppnå, eller åtminstone tydligt närmat sig, antalet. Frågan är vad det egentligen skulle säga om det slutligen visar sig bli så.

Att fastslå visionens roll i detta, och komma fram till vad det i så fall skulle ha för betydelse, är omöjligt att göra. Tillväxt kan inte dirigeras fram, även om så bra förutsättn­ingar som möjligt kan ges.

Det löpande arbetet måste syfta till att ge god och effektiv kommunal service, en siffra antar lätt snarare formen av en symbolisk prestigema­rkör.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TROLLHÄTTA­N. Snart ännu större?
Bild: STEFAN BENNHAGE TROLLHÄTTA­N. Snart ännu större?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden