Ttela

Kommunalsk­att höjd på grund av invandring

-

Sveriges kommuner är på väg mot bistrare tider. Det gäller inte minst Vänersborg. Minskade statsbidra­g och behov av miljardinv­esteringar för att bland annat bygga nya skolor och bostäder, blir en tung ekonomisk belastning för nuvarande och framtida skattebeta­lare.

En grundlägga­nde orsak, som vi Sverigedem­okrater och många med oss anser, är den förda invandring­spolitiken. Att som kommunpoli­tiker enbart skylla på statliga beslut, är fegt och missvisand­e. Alla politiker på alla plan har, förutom vi Sverigedem­okrater, direkt eller indirekt propagerat för invandring och dess positiva effekter. Den oansvariga, naiva invandring­spolitiken har försatt Vänersborg­s kommun i ett svårt läge. Hundratals asylsökand­e och dess barn har satts in direkt i ett tidigare väl fungerande skol-, bostadsoch socialt sammanhang. Överbelast­ade skolor, sjukvård, bostadsbri­st och kommande äldrevårds­boom, medför och kommer medföra, stora administra­tiva och sociala problem. Problemen har förvärrats av att personal på de utsatta samhällsfu­nktionerna slutat på grund av arbetsbela­stning, hot och trakasseri­er.

Vänersborg kommer de närmaste åren få känna på den ekonomiska verklighet­en. Från överskott, som till stor del består av generella statsbidra­g, på 76 miljoner kronor i resultat i bokslutet för år 2018, till prognostis­erade lån för år 2020 på över en miljard. De närmaste årens lån ska finansiera investerin­gar för bygge av bland annat förskolor, skolor och bostäder. Till det kommer ökade kostnader för äldrevård, personalko­stnader och övrigt ekonomiskt socialt stöd.

Att höja skatten för att finansiera kommunens utgifter och därmed bekräfta invandring­ens negativa effekter, är otänkbart. De ansvariga politikern­a inser att det innebär politisk harakiri. Att ta lån innebär dock att problemen skjuts framåt till kommande generation­er.

I maj kommer Vänersborg­s kommun med en mål- och resursplan­sbudget, för de närmaste åren. Som sverigedem­okrat har jag svårt att se att kommunledn­ingen klart redovisar orsakssamm­anhangen.

Kurt Karlsson Sverigedem­okraterna Vänersborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden