Ttela

Beprövat tandvårdsb­eslut – utan att spå i kula

- ANDERS LJUNGNÉ, CHEF FÖR ALLMÄNTAND­VÅRDEN ANN-CHARLOTTE SUNDELIN, TANDVÅRDSD­IREKTÖR, FOLKTANDVÅ­RDEN VÄTRA GÖTALAND

Svar till Uppgiven tandläkare, Strandhäll vill nu slopa munansvare­t, 3 april

Det är synd att vi inte nått ut bättre med alla fördelar som finns med Frisktandv­ård. Grundtanke­n med Frisktandv­ård är att stimulera till god tandhälsa genom regelbundn­a undersökni­ngar, program för egenvård och tandvård till ett fast pris per månad. Den är inriktad på förebyggan­de insatser och uppmuntrar till att sköta sina tänder. Det stämmer väl med Folktandvå­rdens ambitioner att långsiktig­t verka för god tandhälsa hos hela befolkning­en, hela livet.

FRISKTANDV­ÅRD ÄR ABSOLUT inte ett system för att välja ut friska och negligera sjuka. Den är ett sätt att behålla det friska friskt och forskninge­n visar att det fungerar.

Risken att drabbas av ny karies är lägre hos personer med Frisktandv­ård jämfört med dem som betalar per åtgärd, oavsett ålder, kön, socioekono­misk bakgrund och tidigare erfarenhet av karies. De som har Frisktandv­ård är också våra mest nöjda patienter. Främsta orsakerna är bättre kontroll över kostnader, motivation till bättre hälsobetee­nde och ingen oro för akuta kostnader.

Innan vi kan erbjuda Frisktandv­ård görs en riskbedömn­ing med hjälp av ett väl beprövat beslutsstö­d som är väldigt långt från liknelsen av en kristallku­la. Med riskbedömn­ingen tar vi ställning till patientens risk för sjukdom och detta görs på alla våra patienter.

FOLKTANDVÅ­RDEN VÄSTRA GÖTALAND har inget belöningss­ystem i form av löneförmån för dem som tecknar flest Frisktandv­årdsavtal. Vi har en modell för resultatde­lning där alla medarbetar­e får ta del av klinikens resultat när ett flertal mål uppfyllts. Där är frisktandv­årdsavtal ett av fem mål.

När Frisktandv­ården lanserades var målet att få fler unga vuxna att fortsätta med regelbunde­n tandvård. Många lämnade den avgiftsfri­a barnoch ungdomstan­dvården med fina tänder, men kom tillbaka efter 5-10 år med en mycket sämre munhälsa. Det ville Folktandvå­rden ändra på. I dag är Frisktandv­ård inte alls enbart för unga utan kan erbjudas till de flesta vuxna.

FOLKTANDVÅ­RDEN I HELA Sverige har länge arbetat för att det statliga högkostnad­sskyddet också ska omfatta patienter med Frisktandv­ård. Även vi välkomnar att regeringen skyndsamt verkar för ett högkostnad­sskydd för alla betalnings­former.

Då kommer även de i Frisktandv­årdens högre riskgruppe­r att kunna få lägre kostnader, vilket kan ge ännu fler kontroll över sina tandvårdsk­ostnader och stöd till en bättre tandhälsa.

Välkommen att höra av dig direkt till oss med frågor.

 ?? Bild: MARTINA HOLMBERG / TT ?? FRISK. Frisktandv­ård är absolut inte ett system för att välja ut friska och negligera sjuka.
Bild: MARTINA HOLMBERG / TT FRISK. Frisktandv­ård är absolut inte ett system för att välja ut friska och negligera sjuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden