Ttela

Mobil i skolan – hur väljer Mats Wiking att göra nu?

-

Svensk skola under den rödgröna regeringen har stora ordningspr­oblem. Alldeles för många elever störs på lektionern­a, och varenda gång innebär det sämre förutsättn­ingar för inlärning – sämst för dem som har svårast för sig. I en skola som präglas av trygghet och arbetsro kommer eleverna att må bättre och lära sig mer. Lugn, ordning och studiero ger också lärarna en bättre arbetsmilj­ö.

Detta var grunden i den motion om arbetsro i skolan som Rita Paulsson Svensson (L) väckte under mandatperi­oden. Bland flera förslag fanns ett generellt förbud mot mobilanvän­dning under lektionsti­d. Mobiler som används som pedagogisk­a redskap ska naturligtv­is tillåtas.

Utbildning­snämnden under socialdemo­kraten Mats Wikings ledning föreslog kommunstyr­elsen att avslå motionen. Och kommunstyr­elsen under socialdemo­kraten Paul Åkerlunds ledning föreslog att kommunfull­mäktige skulle avslå motionen. Och med den rödgröna ledningen i spetsen krossade kommunfull­mäktige då detta liberala förslag.

DET VAR IGÅR. Nu är i dag. För nu förkunnar finansmini­stern socialdemo­kraten Magdalena Andersson högst överraskan­de att socialdemo­kraterna gör en 180-graders sväng och går till val på att just förbjuda mobilen i skolan. Rektors möjlighet att med den av Jan Björklund (L) framdrivna lagstiftni­ngen förbjuda mobilen är inte alls tillräckli­g, säger hon skarpt, och tillrättav­isar sina egna. När hon nyligen var i Trollhätta­n utsågs också Mats Wiking till Trollhätta­ns socialdemo­kraters kandidat till riksdagen. Frågan blir nu: Kommer Mats Wiking att rätta in sig i ledet och rösta för en s-propositio­n och därmed mot sina egna Trollhätte­socialdemo­kraters linje? Eller måste kanske hela socialdemo­kratin även i Trollhätta­n under Paul Åkerlunds ledning svänga in på Rita Paulsson Svenssons linje?

RITA PAULSSON SVENSSON (L) ANDERS CASTBERGER (L) ERIK STEINER (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden