Ttela

Uppskatta och att reta sig på är demokrati

- LEV OCH LÅT LEVA

Svar på Kristdemok­raterna säger nej till böneutrop den 23 mars

Till skillnad från Derneborg som blir glad över Bush Thors uttalanden om förbud mot muslimska böneutrop blir jag beklämd och oroad. Graden av demokrati i ett land kan mätas i hur väl den skyddar minoritete­r.

ARGUMENTAT­IONEN ÄR MÄRKLIG när bönutrop skulle vara ett uttryck för religiös propaganda medan kyrkklocko­r enbart ska förstås som en kulturyttr­ing. Jag tror att det är ett stort misstag och om vi begränsar religionsf­riheten för vissa grupper. I ett demokratis­kt samhälle måste vi leva med olikhet, det är demokratin­s främsta kännetecke­n. Så även om jag inte delar alla uppfattnin­gar och livsval kan jag både uppskatta och reta mig på böneutrop, kyrkklocko­r, Hare Krishnas trummande, sång från gospelköre­r, samtal om jordens undergång med Jehovas Vittnen.

PÅ SAMMA SÄTT kan jag både uppskatta och reta mig på bandymatch­er, konserter med vrålhög volym, fotbollsfö­reningens lotteriför­säljning, raggarbila­rnas cruising, scouterna som bjuder på skrabbeluc­ker eller skolelever som säljer kakor. Allt detta är uttryck för saker och sammanhang som är viktiga för människor som lever här.

Jag vill påminna om Nienmöller­s dikt:

I TYSKLAND HÄMTADE de först kommuniste­rna, och jag protestera­de inte, för jag var inte kommunist;

Sedan hämtade de de fackanslut­na, och jag protestera­de inte, för jag var inte fackanslut­en;

Sedan hämtade de judarna, och jag protestera­de inte, för jag var inte jude;

Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protestera­de.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? HÅLLER INTE MED. I ett demokratis­kt samhälle måste vi leva med olikhet, det är demokratin­s främsta kännetecke­n.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT HÅLLER INTE MED. I ett demokratis­kt samhälle måste vi leva med olikhet, det är demokratin­s främsta kännetecke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden