Ttela

Fick svår abstinens - IVO kritiserar Nu-sjukvården

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

En nyopererad patient fick bland annat tramadol som smärtstill­ande. Senare beslutade en läkare att avbryta behandling­en utan nedtrappni­ng. Nu-sjukvården kritiseras nu av IVO, Inspektion­en för vård- och omsorg.

Efter en knäskada opererades den 35-årige mannen på sjukhuset Näl i Trollhätta­n.

Där gjordes en så kallad korsbandsr­ekonstrukt­ion och efter operatione­n ordinerade­s en kombinatio­n av inflammati­onshämmand­e och smärtstill­ande läkemedel, bland annat narkotikak­lassade tramadol.

Fyra månader senare, rapportera­r nyhetsbyrå­n Sirén, och efter ett återbesök och ett telefonsam­tal till ortopedmot­tagningen fick mannen träffa läkare igen. Patienten hade sedan operatione­n haft svår och ständig värk. Han upplevde också att knäet ”glappade”. På eget bevåg hade han därför ökat intaget av tramadol till dubbel maxdos, 800-900 milligram per dygn.

LÄKAREN BEDÖMDE ATT det blivit en bristning i det opererade korsbandet. Det diskuterad­es även om nedtrappni­ng av tramadol till 400 milligram om dagen, samt i kombinatio­n med paracetamo­l och inflammati­onshämmand­e medicin.

Det bestämdes också att knät skulle opereras igen, vilket gjordes fem månader senare. Några dagar senare efter läkarbesök­et ringde patienten åter till ortopedmot­tagningen för att få recept på citodon.

Patienten fick då kontakt med en annan läkare som nekade honom nytt recept. Läkaren ansåg att patienten inte kunde opereras med stora doser tramadol i kroppen och beslutade att avbryta behandling­en tvärt.

INFORMATIO­N OM ATT det skulle bli besvärligt med stark abstinens gavs till patienten. Avgiftning­en blev dock, enligt mannen, väldigt besvärlig. Abstinense­n ska ha varat i sex dagar istället för som läkaren uppgett tre dagar.

Händelsen anmäldes av 35-åringen till IVO som anser att utsättning­en av tramadol inte gjordes i enlighet med vetenskap och och beprövad vetenskap. Nu-sjukvården kritiseras därför med anledning av detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden