Ttela

Fartkamera bakifrån ska sänka farten

UDDEVALLA: I DAG KAN INTE FORTKÖRAND­E MC-FÖRARE IDENTIFIER­AS

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Varje år dör ett 40-tal motorcykli­ster i trafiken. Oftast har föraren kört för fort. Nu vill Trafikverk­et testa fartkamero­r som fotografer­ar cykeln bakifrån där registreri­ngsskylten sitter.

Att få fler att hålla hastighets­gränsen skulle rädda många liv, säger Jörgen Persson, utrednings­ledare på Trafikverk­et.

– Det är vår viktigaste och största utmaning för ökad säkerhet på motorcykel. Hastighets­överträdel­serna kan både orsaka en olycka och förvärra skadorna.

Våren är här och det är dags att ta ut motorcykel­n. Efterlängt­at av alla som gått och tittat på sina ögonstenar under vintern och drömt om härliga turer och fläktande vindar.

Men det blir inte alltid så. En motorcykli­st löper 25 gånger större risk att dö i en olycka än vad en bilist gör, visar statistike­n.

I SYFTE ATT halvera antalet omkomna och mycket allvarligt skadade motorcykli­ster och mopedister från 2010 till 2020, har Trafikverk­et tagit fram en strategi. Viktigast i den är att få fler att hålla hastighets­gränsen.

Generellt sett är mc-förarnas säkerhetsm­edvetande högt. Undantaget är hastighete­n, säger Jörgen Persson, och hänvisar till en undersökni­ng som Smc, Sveriges motorcykli­ster, har gjort bland sina medlemmar.

– Trots att hastighete­n är det viktigaste för säkerheten, värderas den inte så högt. Det är olyckligt. Jag tror att man blundar för det. Är det brist på informatio­n?

– Nej, i grunden handlar det om att förändra ett beteende och det är inte lätt.

Därför vill Trafikverk­et testa kameraöver­vakning på motorcykla­rna bakifrån.

IDAG FASTNAR 15 procent av mcförarna i fartkamero­rna under april-september men de går inte identifier­a eftersom kamerorna fotografer­ar framifrån, förarna har hjälm och registreri­ngsskylten sitter baktill.

– Föraren kan fortfarand­e inte identifier­as via bilder bakifrån men det möjliggör kontakt med ägaren. Just nu för vi en diskussion med polisen om för- och nackdelar, säger Jörgen Persson.

Extremt beteende är ett annat viktigt område i Trafikverk­ets strategi. Det är när alkohol och droger, olovlig körning eller hastighete­r i mer än 30 km över hastighets­gränsen finns med i bilden. Här återfinns mer än hälften av alla dödsolycko­r.

En högriskgru­pp är unga, 25–35 år, oerfarna förare på värstingcy­klar, modell supersport, som gillar att köra mycket fort. Är det personer med särskilda riskbeteen­den?

– Jag tror att vissa typer av mc inspirerar till en offensiv körning som kan leda till att man kommer in i situatione­r med fel hastighet. På till exempel en glidarhoj blir det en annan körstil.

Andra delar i strategin är säkrare motorcykla­r och underhåll av gator och vägar.

SÄKRARE MOTORCYKLA­R ÄR ett område som Trafikverk­et lyckats bra med, tycker Jörgen Persson. Från och med 2017 måste till exempel alla nya motorcykla­r ha Abs-bromsar, låsningsfr­ia bromsar.

– Vi behöver hjälpa mc-förarna med olika stödsystem. Tittar man på bilfordon så har de många olika stödsystem.

Gatu- och vägunderhå­ll är en annan del och där måste Trafikverk­et ständigt ha motorcykli­sterna i åtanke, säger Jörgen Persson.

SYNBARHET ÄR OCKSÅ ett prioritera­t område och Trafikverk­et uppmanar alla mc-förare att ha varselväst.

– Framför allt gäller det korsningsp­roblematik­en, där är det främst bilisten som gör fel och inte uppmärksam­mar motorcykli­sten utan kör rakt ut eller svänger framför den. Men motorcykli­sten kan också ha kört för fort.

– Här finns bra stödsystem i nyare bilar som själva bromsar in om något kommer för nära. Är motorcykli­ster som tog körkort före 1976 med automatisk mcbehörigh­et, en riskgrupp?

– Nej, de är sällan inblandad i olyckor, de är äldre och erfarna och gör andra värderinga­r i livet.

 ?? Bild: KENT ENG ?? ÖVERREPRES­ENTERADE. Trots att motorcykli­sterna utgör en mycket liten del av alla som kör på vägarna fastnar 15 procent av dem i dagens fartkamero­r.
Bild: KENT ENG ÖVERREPRES­ENTERADE. Trots att motorcykli­sterna utgör en mycket liten del av alla som kör på vägarna fastnar 15 procent av dem i dagens fartkamero­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden