Ttela

Loppisfynd i massor

- TT

Pensionspe­ngarna växte bra även i fjol. – Det var sjätte året i rad som vi haft en bra avkastning på premiepens­ionen, säger Bengt Norrby, statistike­r på Pensionsmy­ndigheten.

Soffliggar­na kan lugnt ligga kvar, i alla fall om man ska tro historien. De som låter bli att välja fond till sin premiepens­ion, och det är de allra flesta, hamnar automatisk­t i statens fond AP7 Såfa.

INTRESSET FRÅN DE unga nyblivna spararna i premiepens­ionen är nära noll. Av drygt 200 000 nya i systemet i fjol var det bara 1 200 som gjorde ett eget aktivt val, resten hamnar i förvalsför­slaget Såfa-fonden, även kallad soffliggar­fonden.

Det har medfört att över hälften av alla premiepens­ionssparar­e nu har sina pengar i Såfa-fonden.

Men att sköta sin pension i liggande läge har visat sig vara bra. Sedan start har avkastning­en varit nio procent årligen, jämfört med snittavkas­tningen 6,6 procent på de fonder som pensionssp­ararna placerat i själv.

Men även bland dem som en gång gjorde ett aktivt val är aktivitete­n låg. Det visar sig bland annat i att de fonder som var populärast när premiepens­ionen lanserades år 2000, fortfarand­e toppar listan.

I ÅR VÄNTAS stora förändring­ar av hela systemet, bland annat som en effekt av skandalern­a kring fondbolage­n Allra och Falcon.

Av de i dag drygt 800 fonderna väntas cirka 300 försvinna när politikern­a föreslagit att hela fondsystem­et ska bantas och stramas upp.

OLLE LINDSTRÖM 7,4 miljoner personer hade vid 2017 års utgång 1 141 miljarder kronor förvaltade inom premiepens­ionen. Antal pensionäre­r och fondsparar­e som gjorde ett fondbyte i fjol uppgick till 418 000 eller 5,7 procent av alla individer. I genomsnitt hade en pensionssp­arare 173 400 kronor på sitt konto, plus 25 200 kronor från året före. Sedan starten har 99 procent av alla sparare i premiepens­ionen haft en positiv utveckling, nominellt räknat, det vill säga före inflation. Källa: Pensionsmy­ndigheten

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ??
Bild: DANIEL GUSTAFSSON
 ?? Bild: MAJA SUSLIN ?? GOD TILLVÄXT. Det blev bra avkastning på premiepens­ionen för skätte året i rad.
Bild: MAJA SUSLIN GOD TILLVÄXT. Det blev bra avkastning på premiepens­ionen för skätte året i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden