Ttela

Dags att införa skilda valdagar

”Det tär på demokratin med en småpartisp­ärr”, säger Åke Hultqvist i Åhuspartie­t till Sveriges Radio (5/4).

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

ANSVARSFÖR­VIRRING. Han syftar på den nya spärr som gör att partier som ställer upp i höstens kommunalva­l måste få tre procent för att komma in i fullmäktig­e, i likhet med den fyraprocen­tsspärr som finns till riksdagen.

Visst finns det skäl att uppmärksam­ma den lokala demokratin och situatione­n för små partier runt om i landet. Nya riksdagspa­rtiers framväxt börjar ofta med framgångar på den kommunala nivån, men även när ambitioner­na bara är att påverka den lokala politiken är det viktigt att spelregler­na inte bara gynnar de befintliga partierna.

Det betyder inte att en spärr för små partier är orimlig. Demokrati kan inte likställas med fullständi­g representa­tion. I den andra vågskålen finns förmågan att styra kommunen – eller landet.

JU FLER PARTIER som ingår i en demokratis­k församling, desto svårare blir det att skapa en majoritet. I det ljuset verkar det inte konstigt med en spärr på tre procent till kommunfull­mäktige.

Då är det viktigare att lyfta fram ett annat problem för den lokala demokratin: Den gemensamma valdagen till kommun, landsting och riksdag. Den innebär att lokala frågor och politiska konflikter hamnar i skymundan av den nationella valrörelse­n. Möjlighete­rna till ansvarsutk­rävande i kommun- och landstings­politiken minskar eftersom riksdagsva­let stjäl fokus.

Paradoxalt nog innebär det också att riksdagspa­rtierna får klä skott för exempelvis hur vården fungerar i landstinge­n. Och därför svarar riksdagspo­litiker med att försöka lösa problemen genom riktade statsbidra­g, istället för att ansvaret utkrävs i landstings­valen.

DEN GEMENSAMMA VALDAGEN är också ett exempel på en spelregel som gynnar de befintliga partierna. Genom att mediernas rapporteri­ng fokuserar på riksdagsva­let blir det riksdagspa­rtierna som står i centrum.

Det enda motargumen­tet är att valdeltaga­ndet i de lokala valen skulle sjunka. Det är en naturlig följd av att fler bryr sig om den nationella nivån i politiken.

Det är också ett rimligt pris att betala för en stärkt lokal demokrati, och möjlighete­n att utkräva mer ansvar av politiker i Sveriges kommuner och landsting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden