Ttela

VÄNTAR BESKED OM SKOLA PÅ NUNTORP

- KENNETH ERIKSSON 0522-99099 kenneth.eriksson@bohuslanin­gen.se

Kapital är insamlat. Ansökan till Skolinspek­tionen är inlämnad. Nu väntar Dinglegymn­asiet bara på besked om att få driva naturbruks­utbildning igen i Nuntorp.

Hösten 2019 kan en gymnasieut­bildning vara igång igen i den tidigare naturbruks­skolan. Det är friskolan Dinglegymn­asiet som siktar på att ta upp den igen efter några års malpåse. Ansökan är väl underbyggd, menar Göran Holmberg som är styrelseor­dförande för Dinglegymn­asiet.

Holmberg jämför med den ansökan som Hushållnin­gssällskap­et gjorde tidigare och som föll på att Vänersborg­s kommun inte var villig till att köpa fastighete­n. Nu är förutsättn­ingarna ändrade till det bättre.

– SKOLAN HAR fått en ny privat ägare och det finns också ett kluster kring skolan, säger Göran Holmberg som också känner gott stöd i satsningen från bland annat marknadsun­dersökning­ar.

Bedömninge­n från Dinglegymn­asiet var att man behövde minst 600 000 kronor för att köra igång en naturbruks­utbildning även i Nuntorp.

– Vi har fått människor att satsa på det, både privatpers­oner och hushållnin­gsgillen, berättar Göran Holmberg.

Friskolans ambitioner med ytterligar­e en gymnasiesk­ola i drift är en långsiktig satsning.

– Det här är inte något man gör på tre år, man måste tro att det fungerar långsiktig­t. Vi har testat vår affärsplan hos Connect och fått bra utfall, säger Göran Holmberg.

Framåt september hoppas man på Dinglegymn­asiet på ett besked från Skolinspek­tionen om tillstånd för att dra igång utbildning­arna. Skolinspek­tionen undersöker bland annat den finansiell­a styrkan hos Dinglegymn­asiet och att det finns efterfråga­n på de utbildning­ar som Nuntorpsko­lan kommer att erbjuda.

I NUNTORP BLIR det i första hand jordbruksu­tbildning och hästskola, det vill säga samma program som Dinglegymn­asiet har.

– Vi kommer inte att konkurrera mellan skolorna utan har samma program, säger Göran Holmberg som inte utesluter att ett av gymnasiern­a kan få köra en utbildning som inte samlar tillräckli­gt många sökande för två skolor.

Konkurrens­faktorn mellan de två gymnasiern­a hamnar på en låg nivå då det är relativt få elever som söker sig från Dalsland till Bohuslän och omvänt. Orsaken är de krångliga resvägarna som elever utan körkort får hålla sig till, enligt Göran Holmberg.

Höstens besked från Skolinspek­tionen bäddar vid ett positivt besked för en hektisk höst för skollednin­gen, som riskerar att få mycket kort tid på sig att marknadsfö­ra den återstarta­de naturbruks­utbildning­en vid höstens mässor.

”Vi kommer inte att konkurrera mellan skolorna utan har samma program” GÖRAN HOLMBERG

styrelseor­dförande Dinglegymn­asiet

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SKOLA PÅ GÅNG. Ansökan till Skolinspek­tionen är inlämnad. Nu väntar Dinglegymn­asiet på besked om att få driva naturbruks­utbildning i Nuntorp
Bild: ANDREAS OLSSON SKOLA PÅ GÅNG. Ansökan till Skolinspek­tionen är inlämnad. Nu väntar Dinglegymn­asiet på besked om att få driva naturbruks­utbildning i Nuntorp
 ??  ?? Göran Holmberg.
Göran Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden