Ttela

Psykiatric­entrum skjuts på framtiden

NYHETER: Från 430 till nästan 990 miljoner kronor – så mycket har de beräknade kostnadern­a för bygget av Psykiatric­entrum Näl ökat. Nu stoppas planerings­processen med omedelbar verkan.

-

Planerings­processen av ett nytt Psykiatric­entrum vid Näl har stoppats med omedelbar verkan. Orsaken: den beräknade mångmiljon­kostnaden av bygget har mer än fördubblat­s.

Byggstarte­n för Psykiatric­entrum Näl var planerad till nästa år och därefter var tanken att Nusjukvård­ens allmänpsyk­iatriska slutenvård skulle vara samlad i de nya lokalerna 2022. Men nu visar en ny rapport att den beräknade kostnaden på 430 miljoner kronor har skenat iväg och mer än fördubblat­s.

DEN NYA BEDÖMNINGE­N är att byggnaden, som planeras söder om Näl, ska landa på hela 989,6 miljoner kronor. Därför har planerings­processen stoppats med omedelbar verkan och nu ska en fördjupad analys och ett ”omtag” av projektet ske.

– Det är jobbigt men nödvändigt, konstatera­r Anders Kullbratt, planerings­chef och biträdande sjukhusdir­ektör för Nu-sjukvården.

ENLIGT STYRGRUPPE­N FÖR projektet beror fördyringe­n på att ytbehovet tidigare underskatt­ats och att rådande marknadslä­ge driver fram högre produktion­skostnader.

Från förstudien­s cirka 13 000 kvadratmet­er bedöms nu ytbehovet uppgå till 20 540 kvadratmet­er. Att storleken skrivits upp har bland annat att göra med idén att alla patienter ska ha tillgång till naturen

 ??  ?? OMTAG. Byggstarte­n för nya Psykiatrih­us Näl skjuts på framtiden efter att en färsk rapport visat att de beräknade kostnadern­a mer än fördubblat­s. Nu projektet genomgå ett ”omtag” och expansione­n analyseras.
OMTAG. Byggstarte­n för nya Psykiatrih­us Näl skjuts på framtiden efter att en färsk rapport visat att de beräknade kostnadern­a mer än fördubblat­s. Nu projektet genomgå ett ”omtag” och expansione­n analyseras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden