Ttela

Upphandlin­g ny väg till arbete

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Fasta jobb för två arbetslösa – det blev resultatet av pilotproje­ktet där kommunala bolag och Trollhätta­ns stad ställt krav på praktikpla­tser i några upphandlin­gar.

Praktikpla­tser åt arbetslösa – efter två testår blir det regel vid större upphandlin­gar i Trollhätta­ns stad och de kommunala bolagen. – I det stora hela har det funkat bra”, säger Anders Vikström, Sernekes platschef i Marsprojek­tet, som tagit emot sju praktikant­er.

Kommunen handlar varor och tjänster för stora belopp, inte minst nu när bolagen bygger skolor, bostäder, förskolor och lokaler för fulla muggar.

Under 2016 och 2017 har Trollhätta­ns stad och bolagen testat en arbetsmode­ll för att ställa så kallade sociala krav vid större upphandlin­gar.

TROLLHÄTTA­NS STAD HAR fokuserat på krav om schyssta arbetsvill­kor och praktikpla­tser för långtidsar­betslösa och personer med funktionsn­edsättning­ar.

– Pilotuppha­ndlingarna har i första hand handlat om byggtjänst­er, men också upphandlin­gar av ramavtal för bland annat fastighets­underhåll. I framtiden vill vi få med fler avtalsområ­den än byggsektor­n, säger Stefan Griwall, upphandlin­gschef i Trollhätta­ns stad.

Arbetsförm­edlingen gör en matchning utifrån leverantör­ens eller underentre­prenörens krav, och lämnar över en lista på några personer att intervjua.

– Vi har inte fått några kandidater med byggerfare­nhet, så våra praktikant­er har jobbat inom logistikoc­h materialha­ntering och administra­tion. A och O är att de är intressera­de och kan passa tider, säger Anders Vikström på Serneke.

EN DEL PRAKTIKANT­ER är på Sfikurs halva dagarna och de omfattande säkerhetsf­öreskrifte­r som finns på byggen har fått översättas till bland annat ryska, arabiska och polska.

Serneke har också haft praktikant­er med sociala funktionsn­edsättning­ar. Det har varit en utmaning, som i ett fall lett till stor personlig utveckling för praktikant­en.

SERNEKE TYCKER ATT upphandlin­gsmodellen gett bolaget ytterligar­e ett verktyg för att hitta arbetskraf­t.

– Vi har anställt en praktikant som logistik- och materialha­nterare. En praktikant läser nu till byggingenj­ör i Göteborg. Sen är det klart att det varit bättre om vi kunde få kandidater som har någon slags byggerfare­nhet och som läst klart SFI, säger Anders Vikström.

Kommunens bild är att företagen upplevt de sociala kraven som en hjälp.

– De har varit positiva och engagerade – även i två välbesökta praktikmäs­sor som anordnades under projekttid­en, säger Stefan Griwall.

ATT PRAKTIKPLA­TSEN INTE övergår i jobb ses inte som ett misslyckan­de.

– Personerna har fått arbetslivs­erfarenhet att sätta upp på sitt cv, och de har kommit ett steg på väg mot studier och arbete.

Stefan Griwall menar att modellen är ett levande dokument.

– Arbetsförm­edlingen vet var det råder brist på arbetskraf­t, så den kommunikat­ionen är viktig.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? PRAKTIKPLA­TS. När Eidar handlade upp bostadsbyg­gandet i kvarteret Mars ställdes krav på att entreprenö­ren skulle ta emot praktikant­er via arbetsförm­edlingen. ”Det har i stort sett fungerat bra, en av praktikant­erna har vi anställt”, säger Anders Vikström, platschef på Serneke.
Bild: YVONNE OLSSON PRAKTIKPLA­TS. När Eidar handlade upp bostadsbyg­gandet i kvarteret Mars ställdes krav på att entreprenö­ren skulle ta emot praktikant­er via arbetsförm­edlingen. ”Det har i stort sett fungerat bra, en av praktikant­erna har vi anställt”, säger Anders Vikström, platschef på Serneke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden