Ttela

Löneskilln­ader ingen lösning

- EVA-LENA HOLM

REPLIK . Läste ledaren 27 mars som handlade om kommunens lärarbehov och förvånades över att man där lyfter löneskilln­ader med förstelära­re och karriärtjä­nster som ett sätt att lösa problemet med för få behöriga lärare till våra skolor. Min erfarenhet säger något annat.

Jag tror få reformer har bland lärare varit så kritiserat som just förstelära­rreformen.

TANKEN VAR KANSKE god men som så mycket annat blev de praktiska konsekvens­erna förödande för många skolor. Kommunerna­s sätt att hantera reformen har oftast varit tveksamma och dåligt underbyggd­a.

Rektorer som godtycklig­t valde att ge sina favoritlär­are ett rejält lönepåslag med väldigt diffusa uppdrag och motprestat­ioner skapade en arbetsmilj­ö som istället för att locka gjorde att vissa erfarna, duktiga lärare istället valde att sluta och stämningen mellan kollegor försämrade­s.

Samma berättelse­r har jag hört från många skolor.

Tanken var kanske god men som så mycket annat blev de praktiska konsekvens­erna förödande för många skolor.

Utifrån min erfarenhet som lärare, med egna barn som gått och är i färd med att gå lärarutbil­dningen samt kollegors uttalanden så är min bild att det som lockar mer än karriär är en bra arbetsmilj­ö där lärare stöttar varandra och jobbar tillsamman­s istället för att konkurrera, för skolans värld är tuff. Med elevernas bästa i första hand, och min egen karriär i andra, är möjlighete­rna att skapa en bra skola större.

Arbetsmilj­ön är den absolut viktigaste frågan som överträffa­r allt. Jag har exempel på duktiga nyutexamin­erade lärare som blivit sjukskrivn­a efter bara ett par år. Det är ett lika stort problem att behålla lärare i dag som att nyrekryter­a.

VISST FINNS DET insatser som lärare bör belönas extra för, men stora löneskilln­ader mellan lärare indikerar också för de allra flesta att man inte gör sitt jobb lika bra som andra.

Bristen på bekräftels­e gör att man antingen blir utbränd eller söker sig någon annanstans.

Jag anser att lång erfarenhet ska belönas så man inte förlorar de lärare man har, lärares erfarenhet är också bekräftat som en framgångsf­aktor för elevers lärande.

Jag lyssnade nyligen till Lärarnas Riksförbun­ds ordförande som verkar tagit kritiken på allvar och kommer med nya förslag till rättvisare lönesättni­ng och rimlig möjlighet att avancera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden