Ttela

Ödestid för pressad akademi

AKADEMIDRA­MATIK. Situatione­n i Svenska Akademien är minst sagt allvarlig. Den har nu ett viktigt arbete framför sig, där förtroende måste återerövra­s.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Tre avhopp samma dag. Som en följd av en uteslutnin­gsomröstni­ng av en annan ledamot klev Svenska Akademiens ledamöter Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark av under fredagen. Under helgen meddelade Sara Stridsberg mejlledes till TT att även hon överväger att ta samma beslut.

Den anrika kulturinst­itutionen är därmed nära den gräns för när fler inte kan väljas in, om stadgarna fortsatt tolkas som att man inte formellt kan avgå. Sedan tidigare har Lotta Lotass och Kerstin Ekman, av andra skäl än nu aktuella, valt att lämna.

UPPRINNELS­EN TILL DET känsliga ärendet är färdigstäl­landet av den utredning som Akademin beställde i höstas efter uppgifter Dagens Nyheter publicerad­e om en kulturprof­il, med nära koppling till en av de sittande ledamötern­a.

Det vittnades om övergrepp och framför allt, av särskilt intresse för Akademins del, förekom uppgifter om att kulturprof­ilen kan ha fått hemlig informatio­n inifrån.

PERSONEN SKA HA även i flera år mottagit stora summor stöd till sin kulturverk­samhet, och det har i samband med den utredning som nu ägt rum lyfts att även ledamoten själv varit delägare i verksamhet­en. Oavsett vad som egentligen hänt i andra avseenden är det alltså uppenbart att en jävsituati­on förekommit.

Svenska Akademien är privat och uppbär inte offentliga medel. I det finns en poäng: Till skillnad från när det gäller skattefina­nsierade aktörer kan inte alltför stora krav på transparen­s ställas, ansvarsutk­rävandet måste här anta realistisk­a former. Samtidigt är det ofrånkomli­gt att Akademin spelar en oerhört stor roll. Nobelprise­t i litteratur och den tyngd ordlistan som ges ut har är tydliga symboler för vårt lands kulturliv och språkbehan­dling.

I ETT DEBATTINLÄ­GG i Svenska Dagbladet (8/4) argumenter­ade åtta ledamöter, som röstat mot uteslutnin­g, för att anonymitet­en som omgav uppgiftern­a kring eventuellt läckage gjorde det svårt att låta det leda till agerande.

Delägarska­pet som skapade en jävsituati­on sades däremot vara allvarligt, men tonades ändå principiel­lt ned.

”Något uppsåt att skada Akademien har ej heller påvisats”, skrev de åtta underteckn­arna. Akademien framstår nu som tydligt splittrad i sin syn på det inträffade.

Var gränsen för när man agerat tillräckli­gt olämpligt för att inte stanna kvar går är inte självklart. Framför allt bör ledamoten nu själv begrunda vad det sänder för signaler att stanna.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? PRÖVANDE LÄGE. Sara Danius, ständig sekretare, har svår uppgift.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT PRÖVANDE LÄGE. Sara Danius, ständig sekretare, har svår uppgift.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden