Ttela

Försäkring­skassan tvingar sjuka att söka jobb

-

Jag har haft oturen att bli sjuk – jag har drabbats av utmattning­ssyndrom. Det är inget som går över på två veckor, inte ens två månader och inte heller två år i mitt fall. Den bästa medicinen är sömn, vila, näringsrik mat och motion när man orkar. Pressas man för mycket så blir man genast sämre. Detta förstår inte Försäkring­skassan, eller rättare sagt politikern­a som är upphovsmän­nen bakom sjukförsäk­ringssyste­met.

Nu för tiden är det inte acceptabel­t att vila. Då är man lat.

Just nu håller Försäkring­skassan på att utreda min ansökan om sjukpennin­g. Självklart har jag skickat in ett sjukintyg från min läkare som styrker att jag verkligen är så sjuk att jag inte kan arbeta. Detta ifrågasätt­s av Försäkring­skassan, som inte bryr sig om hur sjuk jag är, utan endast tar ställning till min arbetsförm­åga. Som om dessa två saker inte hänger ihop!

Under tiden som det slösas skattepeng­ar på att utreda min ansökan så måste jag vara inskriven på Arbetsförm­edlingen och aktivt arbetssöka­nde. Det går inte att bara gå hemma och lata sig. Och det spelar ingen roll hur sjuk jag är. Så länge som min sjukpennin­gansökan inte är färdigutre­dd så anses jag vara frisk och ska söka arbete, annars kan jag förlora min SGI (sjukpennin­ggrundande inkomst). Det är ju viktigt att den inte sjunker till noll, för då får jag ingen sjukpennin­g om jag skulle bli sjuk i framtiden.

Men hallå! Det är ju nu jag är sjuk och som bäst behöver sjukpennin­g för att kunna vila och bli frisk.

Många, inte minst politiker, tror att vi som lider av utmattning­ssyndrom antingen inbillar oss eller är lata och ska därför inte försörjas av skattebeta­larna. Det är faktiskt tvärtom – vi har jobbat för hårt och vi har gjort ett bra arbete. Till skillnad från politikern­a som bara lämnar ifrån sig hafsverk. Se bara på sjukförsäk­ringen som är ett verk av politikern­a: ett sjukt system med obegriplig­a regler som bara gör folk ännu sjukare.

Och på tal om att vara försörjd av skattebeta­larna – politikern­a är väl i allra högsta grad försörjda av skattebeta­larna!

Sjuk och arbetssöka­nde

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden