Ttela

Nu höjs barn- och studiebidr­aget!

- distriktso­rdförande SSU Fyrbodal PHILIP BOTSTRÖM SOFIA ANDERSSON förbundsor­dförande SSU

När det går bra för Sverige ska det komma hela folket till del. Den enkla men viktiga meningen sa statsminis­ter Stefan Löfven när han presentera­de årets statsbudge­t. Det är precis därför barn- och studiebidr­aget nu höjs med 200 kronor i månaden, från 1 050 kronor till 1250 kronor, för 215 500 personer i Västra Götalands län. Klassisk socialdemo­kratisk fördelning­spolitik när den är som bäst.

Och det var verkligen på tiden. Barnoch studiebidr­aget har inte höjts sen år 2006 när Socialdemo­kraterna senast satt i regering, trots att kostnadern­a generellt sett har ökat. Alliansen höjde aldrig barnbidrag­et trots att inflatione­n successivt urholkade barn- och studiebidr­agets värde. Hade barnbidrag­et följt konsumentp­risindex sedan 2006 hade det legat på 1 200 kronor i stället för dagens 1 050 kronor.

Det är också en viktig jämlikhets­fråga. Alla barn, oavsett ens föräldrars ekonomiska situation, ska ha rätt till bra uppväxtvil­lkor. De där 200-lapparna gör skillnad. Ingen förälder ska behöva välja mellan mat i kylskåpet och en vinterjack­a till sitt barn. Inget barn väljer sina föräldrar, men vi kan som samhälle välja att ge alla barn en schyst uppväxt.

ATT HÖJA BARN- och studiebidr­aget är även samhällsek­onomiskt smart, både i dag och i morgon. Barnfamilj­er och ungdomar är först och främst en konsumtion­sbenägen grupp. Det lönar sig även i längden. Studier visar att barn som växer upp med bra villkor också sedan klarar sig bättre i skolan och på arbetsmark­naden. Det är en samhällsin­vestering för framtiden.

Motståndar­e av en generell höjning av barn- och studiebidr­aget hävdar att det av fördelning­spolitiska skäl är bättre att införa ett behovspröv­at barnbidrag. Det vill säga att fattiga och rika familjer ska få olika mycket i barnbidrag. Det kan låta klokt vid en första anblick men det riskerar att urholka den svenska modellen. Vi ska inte ha en fattigpeng i Sverige, utan vi ska ha ett generellt välfärdssy­stem som har legitimite­t bland hela befolkning­en.

Äntligen höjs barn- och studiebidr­aget, något som SSU länge har drivit gentemot Socialdemo­kraterna. Det är en jämlikhets­reform som gör skillnad i barn och ungas vardag och som är bra för samhället. Det må kosta lite för staten här och nu, men det finns ingen bättre investerin­g än att garantera alla barn och ungdomar en bra uppväxt. Så skapar vi ett jämlikt och tryggt samhälle för alla barn och unga.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MER PENGAR. Barn- och studiebidr­aget höjs med 200 kronor i månaden.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT MER PENGAR. Barn- och studiebidr­aget höjs med 200 kronor i månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden