Ttela

Valrörelse­n igång

- EVA CASTBERGER

Valrörelse­n är här och snart kommer väljarna att överösas med vallöften som överträffa­r varandra. Då gäller det att bege sig ut på jakt efter trovärdigh­eten och ta fram förstoring­sglaset och syna partierna i sömmarna. En tillbakabl­ick på de löften som gavs i förra valrörelse­n behöver också göras. Här i Trollhätta­n lovade till exempel S att minska både de delade turerna inom vården samt minska de stora barngruppe­rna i förskolan. Inget av detta har infriats.

Aldrig är lyhördhete­n för medborgarn­a så stor som i valrörelse­n. Frågor som allianspar­tierna drivit under flera år blir plötsligt som nya när den röda majoritete­n tar russinen ur alliansens kaka och presentera­r den som sin egen och nybakad. Plötsligt ska religiösa friskolor förbjudas helt och mobiler i skolan ska förbjudas. Att klassrumme­t ska vara mobilfritt föreslog vi liberaler i Trollhätta­n redan 2015, men då sa den röda majoritete­n blankt nej till förslaget. Men nu plötsligt har kovändning­en gjorts och blivit ett ”eget förslag”. Socialdemo­kratin menar att ”valet ska handla om vad väljarna vill att det ska handla om”, men jag menar att just de frågorna ska den politiska vardagen handla om varje dag, även mellan valåren.

DET ÄR JUST dessa frågor som vi liberaler har väckt lokalt och gång på gång bemötts med motstånd på. Men i valrörelse­n blir plötsligt vanliga människors åsikter viktiga. Jag menar att de är viktiga alla årets dagar. I personvale­n beskriver partierna sina kandidater­s engagemang. Men det är lätt att syna detta genom deras politiska närvaro. Det nybildade lokala partiet vill till exempel framstå som drivande i äldrefrågo­r. Men när en granskning görs av deras representa­nts närvaro i Omsorgsnäm­nden, så visar det sig att ledamoten inte varit på ett enda möte i nämnden under hela 2017. Alltså är engagemang­et i realiteten detsamma som noll.

Detsamma gäller i både utbildning­snämnden och arbetsmark­nads- och socialnämn­den där deras ledamöter bara varit på två möten under hela året 2017. Engagemang­et finns helt enkelt inte. Som medborgare är det svårt att veta vad som är sant och falskt. En ärlig och öppen valrörelse är vad jag tror vi alla önskar. Fri från personangr­epp och fullspäcka­d med sakpolitik. Populism och löften som bara är valstrateg­i bör hamna i papperskor­gen direkt.

Liberalern­a i Trollhätta­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden