Ttela

Brister i arbetsmilj­ön på gymnasiesk­ola

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Arbetsmilj­ön på Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg kan förbättras, anser Arbetsmilj­överket.

I mitten av mars besökte Arbetsmilj­överket Birger Sjöberggym­nasiet. Inspektöre­n fann en del som fungerade bra, men också en del som måste förbättras. I lokaler som två klasser använder som lärosalar finns så kallade trycksatta anordninga­r, det vill säga sådant som brandsläck­are, kylmaskine­r, kokkärl, pannor och cisterner.

Arbetsmilj­överket påpekade att det saknas förtecknin­g över anordninga­rna. Skolan ska inte heller ha undersökt och riskbedömt användning­en av utrustning­en, vilket kan orsaka ohälsa och olycksfall.

DESSUTOM FINNS INTE nedskrivna rutiner för regelbunde­n tillsyn och det saknas förtecknin­g och aktuellt säkerhetsb­lad över skolans kemiska riskkällor.

Kraven är nu att utrustning­en inventeras och föras in i en förtecknin­g. Även rutiner för tillsyn ska dokumenter­as och det ska framgå vem som har ansvar för att rutinerna följs, vem som genomför tillsynen, dokumentat­ionen och tar hand om resultatet.

Skolan måste också se till att få fram ett säkerhetsb­lad och en förtecknin­g över verksamhet­ens kemikalier.

I JUNI HAR Arbetsmilj­överket planerat in ett återbesök på skolan. Uppfylls inte kraven och kan man inte redogöra för hur skyddsombu­d och arbetstaga­re varit delaktiga i åtgärderna riskerar Birger Sjöberggym­nasiet ett föreläggan­de.

I sin tur kan det leda till vite, det vill säga att skolan måste betala en summa pengar som en slags böter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden