Ttela

Tummen upp för motion om massutskic­k

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Kommunstyr­elsen i Mellerud föreslår att fullmäktig­e ska ge klartecken till en motion om sms-massutskic­k till kommuninvå­nare vid olycka eller en krissituat­ion.

Kommunpart­iet i Mellerud lade i april 2017 en motion om att kommunen skulle utreda möjlighete­n att inrätta ett system för massutskic­k via sms och mejl för att öka säkerheten för kommuninvå­narna.

Motionären Jörgen Eriksson nämner flera situatione­r där massutskic­k vore passande, exempelvis vid problem med dricksvatt­net, vilket skedde i stor skala i Östersund för några år sedan. Under 2016 hade även Mellerud flera incidenter gällande dricksvatt­net.

”En funktion i detta kan vara att man sektionsin­delar kommunen så att utskick går ut till specifika områden. Detta innebär exempelvis att man inte behöver koka vattnet i ett betydligt större område än nödvändigt”, skriver Jörgen Eriksson (KIM).

Kommunen har utrett frågan och har kommit fram till att vid ett beslut om inköp av tjänst för sms-utskick så bör det införas i mindre skala, och främst är det vaverksamh­eten som avses. Därefter kan eventuellt en utökning ske.

”Vid störningar är det angeläget att snabbt få ut korrekt informatio­n. En bedömning är att invånarna har mer bevakning på sina mobiltelef­oner än sin mejl varför sms-tjänst bör väljas” står det i utredninge­n.

Idag använder kommunen sin webbplats och Facebooksi­da som primär informatio­nskanal vid samhällsst­örningar.

Vid kommunstyr­elsens senaste möte beslutade politikern­a bifalla motionen, som nu går vidare till fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden