Ttela

Politiker tar strid för kustlinjen

- CECILIA KLINTÖ/TT

Lunds tekniska högskola tecknar en deprimeran­de bild av framtiden: Om havsvatten­nivån stiger en meter fram till år 2100 kommer kusten att dra sig tillbaka 100 meter.

– Vi kan så klart inte acceptera att alla våra kuster dras tillbaka 100 meter, säger han.

Längs den skånska kusten är problemen med krympande stränder redan påtagliga, kanske allra mest i Ystad, där S-kommunalrå­det Kent Mårtensson har slitit med frågan i flera decennier. Kommunen har byggt pirar och lagt ut armerade nät på stränderna. Sedan 2011 har kommunen också strandfodr­at, det vill säga matat stränderna med sand som hämtats i en sandbank ute i havet. Detta har enligt Ystadspoli­tikern varit den mest framgångsr­ika åtgärden hittills.

KENT MÅRTENSSON SER mötet i Malmö som början på något nytt. Nu är många kommuner eniga om att ta strid för att staten ska engagera sig på ett mer samlat och strukturer­at sätt. Hittills har de drabbade kommunerna fått driva frågan själva.

– Vi behöver en statlig inblandnin­g i detta, säger han.

Caroline Fredriksso­n, doktorand på Lunds tekniska högskola, bekräftar bilden av ett bristande engagemang från den svenska staten.

– Det är ingen som har bevakat det här intresset. Det är ingen som har tagit den bollen, säger hon.

LTH-FORSKARNA ÄR ÖVERTYGADE om att sandfodrin­g är den enda vägen för att rädda stränderna.

– Vi behöver skaffa oss en vision av hur vi vill att stränderna ska se ut i framtiden. Vill vi ha sand, så får vi lägga dit sand, säger Caroline Fredriksso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden