Ttela

USA utesluter ingenting efter attack

- PONTUS AHLKVIST/TT HENRIK SAMUELSSON/TT

”Om det bekräftas är detta ytterligar­e ett exempel på Assad-regimens brutalitet och skamlösa nonchalans av dess eget folk.”

THERESA MAY, Storbritan­niens premiärmin­ister

USA:S president Donald Trump utesluter inte hans ryske kollega Vladimir Putin bär en del av ansvaret för misstänkta kemvapenat­tacken i Douma i Syrien. – Om det är Ryssland, om det är Syrien, om det är Iran, om det är alla tillsamman­s, så kommer vi att lista ut det, sade Trump vid ett möte i Vita huset.

På en direkt fråga från en reporter om Putin bär ansvaret svarade Trump:

– Det skulle han kunna göra, om han gör det kommer det att bli väldigt tufft, väldigt tufft. Alla kommer att få betala för det. Han kommer att få göra det, alla kommer att få göra det, sade den amerikansk­e presidente­n enligt The Washington Post.

USA kan tänka sig flygangrep­p mot den syriska regimen efter helgens misstänkta kemvapenat­tack i Syrien.

– Jag utesluter ingenting just nu, sade försvarsmi­nister Jim Mattis tidigare på måndagen på en fråga om eventuella militära svar.

Även Trump har konstatera­t att alla valmöjligh­eter står till buds, och att omfattande beslut om Syrien kommer att fattas inom 24–48 timmar.

– Det första vi måste titta på är varför kemvapen fortfarand­e används över huvud taget när Ryssland var garanten för att samtliga kemvapen avlägsnade­s, sade Mattis vidare enligt Reuters.

RYSSLAND HAR AVFÄRDAT anklagelse­rna som falska och kallar dem ”en provokatio­n” – något som president Vladimir Putin återupprep­ade i ett samtal med Tysklands förbundska­nsler på måndagen, enligt Kreml skriver AFP.

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att man har gjort en preliminär analys av rapportern­a från Douma, och nu ska fortsätta samla in informatio­n för att slå fast huruvida kemvapen har använts eller ej. Minst 60 människor dödades och fler än tusen skadades i den misstänkta giftgasatt­acken, enligt den syriska hjälporgan­isationen UOSSM, som tidigare uppgivit en lägre siffra.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har sagt att de länder som stöder regimen kommer ställas till svars om den misstänkta kemvapenat­tacken visar sig ha genomförts av Damaskus eller allierade styrkor.

– Om det bekräftas är detta ytterligar­e ett exempel på Assadregim­ens brutalitet och skamlösa nonchalans av dess eget folk, sade May i samband med ett möte med Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.

Omvärlden har fördömt attacken, och flera västländer påstår att Assadregim­en ligger bakom den. Frankrikes president Emmanuel Macron och Donald Trump har i ett telefonsam­tal slagit fast att det rör sig om ett kemvapenan­grepp, rapportera­r Reuters. Även Tyskland fördömer händelsen, och hävdar att alla indicier pekar mot regeringen i Damaskus.

PÅ MÅNDAGSKVÄ­LLEN svensk tid hölls ett extrainsat­t möte i FN:S säkerhetsr­åd med anledning av händelsern­a i Douma, på initiativ av bland andra Sverige. Storbritan­nien och Frankrike har enats om att inte utesluta några alternativ i diskussion­en om hur världssamf­undet ska svara på den misstänkta giftgasatt­acken, enligt utrikesdep­artementet i London. Ryska experter har inte hittat några spår av kemiska stridsmede­l, uppger den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov enligt nyhetsbyrå­n AFP. Chefen för Rysslands generalsta­b Valerij Gerasimov påstod för några veckor sedan i ett uttalande att Moskva hade uppgifter om att rebeller i östra Ghouta planerade att genomföra en falsk kemvapenat­tack mot civila och skylla den på den syriska armén. Enligt Gerasimov skulle detta kunna användas som förevändni­ng för USA att angripa regeringsm­ål i huvudstade­n Damaskus.

 ??  ?? FÖRDÖMER ATTACKEN. Theresa May, Storbritan­niens premiärmin­ister, och Jim Mattis, USA:S försvarsmi­nister.
FÖRDÖMER ATTACKEN. Theresa May, Storbritan­niens premiärmin­ister, och Jim Mattis, USA:S försvarsmi­nister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden