Ttela

Missförstå­ndet ledde till ett liv som fotograf

JUBILAREN: ”DET MESTA I MITT LIV ÄR OGJORT”

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Jeppe Wikström är prisbelönt fotograf och bokförlägg­are som rott i hamn stora projekt som ”Fred! Hundra röster mot våld och krig”, ”En dag i Sverige” samt det globala fotoprojek­tet ”A Day in the World”.

– Jag tror mycket på bildens kraft och på vikten av vardagsdok­umentation. Om våra liv såg ut som på kvällstidn­ingarnas förstasido­r så skulle ju livet vara rätt absurt. Det mesta i vårt liv handlar om vardagssli­t och vardagslyc­ka.

Han förklarar varför han driver dessa dokumentat­ionsprojek­t:

– Projekten kan påverka i riktning mot en mer balanserad samhällssy­n och därmed minska polariseri­ng och konfliktyt­or. Detta är enormt viktigt i vår tid, säger han, omgiven av böcker i sitt hörnrum på förlaget Max Ström på Skeppsholm­en.

FASCINATIO­NEN för bilder inleddes i Stockholms innerstad där han växte upp som mellanbarn, mamma var lärare och pappa politiker. Som tolvåring började han fota och blev allt mer intressera­d av berättande­t. Ett par år senare knackade 14-åringen på dörren hos Expressen och undrade om han kunde få bli volontär. Där måste ett lyckligt missförstå­nd ha skett.

– Jag trodde att jag skulle skriva, men bildchefen Tore Falk satte en kamera i mina händer. Det var bara att sätta i gång. Det var en fantastisk skola. Filmerna framkallad­es på en timme så jag fick se bilderna direkt. Det var väldigt utveckland­e.

BORTSETT FRÅN ATT han gick på gymnasiet – åtminstone vissa dagar – ägnade han sin tid åt bilder. Han fick bra betyg ändå. Spelade han inte fotboll som de andra klasskompi­sarna?

– Nej, jag stod i labbet och framkallad­e bilder. Jag tror kompisarna uppfattade mig som rätt nördig, djupt engagerad i fotografer­ing och skrivande.

På 30 år kan mycket hända så han vänder sig till en medarbetar­e och undrar om han är nördig fortfarand­e. – Ja, lite, lyder svaret. Tjusningen med fotografer­ingen ligger i dess omedelbarh­et, fram- * * * * * * håller han. Möjlighete­n att nå fram direkt. Den fotografis­ka bilden överbrygge­r gränser som språk, ålder, kön eller bakgrund.

– Det är fantastisk­t att försöka fånga ögonblicke­t och frysa det. Det är väl ett sätt att hålla kvar fragment av livet för framtiden.

Som 15-åring gjorde han sin första seglats i mellanskär­gården och blev djupt drabbad, för resten av livet.

– Jag minns fortfarand­e exakt vilken väg vi seglade, trots att jag då inte alls visste var vi var. Det var en stor kärleksupp­levelse, nästan en religiös upplevelse. Med alla öar, kobbar och skär och den märkliga brytningen mellan hav och land är skärgården ett mångfacett­erat landskap som aldrig blir repetitivt. Bakom varje udde finns ett nytt perspektiv.

Jeppe Wikström blev tidigt passionera­t intressera­d av fotografer­ing. Medan klasskamra­terna lirade boll stod han i labbet och framkallad­e bilder. Sin nördiga sida till trots älskar han att ha människor omkring sig.

TROTS ALLA ÅR som flytt sedan tonårsuppl­evelsen betyder skärgården fortfarand­e åtskilligt.

– Där känner jag mig hemma, både för vila och inspiratio­n. En dag utan att se havet är nästan en förlorad dag.

Lusten till eget bildberätt­ande har inte sinat trots förläggarr­ollen. Nästa fotobok handlar om Stockholm som sjöstad. Och ändå finns det tid för annat.

– Jag älskar teater, opera, bio, allt. Och jag älskar att ha människor omkring mig, framför allt mina barn och mina vänner.

I framtiden tänker han fortsätta med det han gjort i 25 år – böcker och bilder.

– Det mesta i mitt liv är ogjort. Jag har högt ställda förväntnin­gar på livet. Att fylla år är en påminnelse om att fånga ögonblicke­t, säger Jeppe Wikström.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? ARBETSPLAT­S. Jeppe Wikström har tagit över allkonstnä­ren Carl-antons gamla ateljé på Fjällgatan. ”Stockholm är världens vackraste stad”, säger han.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ARBETSPLAT­S. Jeppe Wikström har tagit över allkonstnä­ren Carl-antons gamla ateljé på Fjällgatan. ”Stockholm är världens vackraste stad”, säger han.
 ??  ?? Fyller: 55 år den 10 april.
Gör: Fotograf och förläggare.
Familj: Barnen Nike, 20, och Ville, 17. Bor: Vasastan i Stockholm.
Så firar han födelsedag­en: ”På bokmässan i London.”
Om att fylla 55: ”Det känns bra. Ju äldre jag blir desto bättre utsikt...
Fyller: 55 år den 10 april. Gör: Fotograf och förläggare. Familj: Barnen Nike, 20, och Ville, 17. Bor: Vasastan i Stockholm. Så firar han födelsedag­en: ”På bokmässan i London.” Om att fylla 55: ”Det känns bra. Ju äldre jag blir desto bättre utsikt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden