Ttela

En skatt av gamla kartor på nätet

-

Hur såg det ut på platsen där du bor för hundra år sen? Nu är det lätt att ta reda på det. Lantmäteri­et har lagt ut historiska kartor som alla kan se direkt i webbläsare­n.

Digitalise­ring hos myndighete­r låter kanske inte så kul. Men för oss som medborgare kan det bli både roligt och lönsamt när sådant som förr måste sökas i pappersark­iv blir digitalt och flyttar ut på nätet.

Lantmäteri­et är ett bra exempel. För ett tag sen släppte de sina digitala kartdata fria så att alla kan använda dem. En följd av det blev att det nu finns appar till mobilen med fjällkarto­r och andra terrrängka­rtor som är gratis eller mycket billiga.

Förut kostade appar med Lantmäteri­ets kartor mycket pengar. De flesta nöjde sig med Googles gratiskart­a, som funkar bra när vi kör bil, men inte lika bra på fjället eller ute i skogen.

EN MYCKET BRA kartapp är Fjällkarta­n offline av Jacob Ivstam för iphone och ipad. Alla fjällkarto­r finns i mobilen när du hämtat appen och kan användas med mobilens gps även när du inte har någon kontakt med mobilnätet. För android finns en liknande som heter Sveriges Fjäll och är gjord av Erik André.

Det går också att hämta pdffiler på lantmäteri­ets webbplats och skriva ut papperskar­tor över ett område du själv bestämmer. Vill du ha bättre kvalitet går det att betala för att få en karta på fotopapper eller riv- och vattentåli­g tyvek.

NU I MARS har det också blivit enklare att söka bland historiska kartor. Tidigare krävdes det en pc med Windows och ett särskilt hjälpprogr­am för att titta på dem. Nu finns de gamla kartorna även i formatet png som kan läsas av alla datorer och webbläsare.

VILL DU SE hur det sett ut förr där du bor, eller på någon annan plats i Sverige, gå till lantmateri­et.se med datorn och välj fliken för kartor. Välj sen historiska kartor. Där kan du nu välja png som format. Vill du spara png-bilden på din dator eller dela den på sociala medier klickar du på delningspi­len i bildens hörn.

Det finns kartor från 1600-talet och framåt. De äldsta kartorna är mycket vackra med snirkliga handstilar och målade i fina färger.

ÄGER DU ETT hus kan du också se handlingar som hör till huset, var tomtgränse­n går, om du har rätt att köra på grannens väg och annat. För att se handlingar till din fastighet loggar du in med bank-id.

 ??  ??
 ??  ?? ANGERED. Ett hemman i Angereds socken, Tolered Sörgården, 1799.
ANGERED. Ett hemman i Angereds socken, Tolered Sörgården, 1799.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden