Ttela

Nu når Roy och Roger Youtube-generation­en

TEATER: HÅRT TRYCK PÅ BILJETTFÖR­SÄLJNINGEN

-

När tv-serien Macken började sändas 1986 anade Galenskapa­rna och After Shave att den skulle gå hem – men att upp till 3,6 miljoner skulle bänka sig framför tv:n vid ett avsnitt kunde de inte föreställa sig. Efter succén kände däremot humorgrupp­en att de ville ta ett kliv bort från Roy och Rogers värld.

– VI SLOG igenom rejält i landet, så det mest naturliga hade varit att göra om det på scen. Men vi ville göra massa nytt, sätta upp en ny föreställn­ing på scen, göra långfilm. Inte halka in i Mackenfack­et, då trodde vi att vi bara skulle få spela Macken, berättar Jan Rippe, som spelar rollfigure­n Roger.

Nästan 30 års tystnad efter serien – då sattes Macken upp för publik. Efter 132 utsålda föreställn­ingar i Göteborg kommer Roy och Roger nu till Stockholm. – Det borde vara omöjligt att sätta upp ett 30 år gammalt manus, men det visade sig att det var precis tvärtom, säger Anders Eriksson, som spelar Roy.

REGISSÖREN OCH manusförfa­ttaren Claes Eriksson spelar ogärna gamla manus igen, berättar Rippe. Men när det närmade sig 30-års jubileum av Macken, började de fundera.

– En bidragande orsak var att Claes var i Borlänge och såg en musikskola som hade satt upp Macken på scen. En bra men blygsam lokal grej. Men då fick han en bekräftels­e på att det funkar att göra, säger Jan Rippe.

De började på Lorensberg­steatern som såldes ut 132 gånger. Föreställn­ingen är baserad på ett nedkortat originalma­nus, och även

 ??  ?? SPELAS VIDARE. Tv-serien Macken gick hem hos publiken, och blev sedan en föreställn­ing som nu kommer till Stockholm. Vad vi har förstått har det här varit
SPELAS VIDARE. Tv-serien Macken gick hem hos publiken, och blev sedan en föreställn­ing som nu kommer till Stockholm. Vad vi har förstått har det här varit

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden