Ttela

Elever ordnar egen kulturfest­ival

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

I år har turen kommit till skolelever i Lilla Edet att ordna festival för unga i grannkommu­nerna.

”Vi har en chillzone och en playzone där man kan lära känna varandra”

Ukm-festivalen i Lilla Edet börjar ta form. Skolungdom­ar har under skoltid satt ihop ett program och arrangerat en festlig festivalda­g alldeles själva.

Umk-festivalen står för Ung Kultur Möts där kommunerna Kungälv, Ale och Lilla Edet turas om att arrangera.

I år är det alltså Lilla Edets tur att göra det och det är skolungdom­ar som planerar och arrangerar allt som har med festivalen att göra.

Ungdomar mellan 13–20 år får fem minuter på en scen att göra ett framträdan­de eller en utställnin­g i lokalen under proffsiga förutsättn­ingar.

ALICIA LIPPONEN

UNGDOMAR FRÅN ALLA grannkommu­ner kan delta i festivalen.

– Eleverna har fått jobba med den här festivalen under schemalagd skoltid och delar av jobbet ingår i en del av skolans ämnen. Det är det som är unikt, att det både är festival och utbildning, säger Anna Svensson, kultursamo­rdnare som tillsamman­s med Isabel Lagos, en pedagog för arrangörsu­tbildninga­r, håller i Ukm-utbildning­en.

– Det är en plattform för unga att visa sin talang inom vad som helst i en trygg miljö, säger Isabel Lagos. Isabel Lagos, till vänster, planerar lördagen den 21 april ihop med Mahdi Mirzai, Antun Mikodem, Irnes Muric och Kevin Rasul.

TTELA var med vid premiärmöt­et i höstas, då var allt fortfarand­e väldigt nytt för ungdomarna.

TIO TRÄFFAR SENARE har lördagen den 21 april, då festivalen arrangeras i Lilla Edets Folkets hus, fått struktur och en planering genom elevernas försorg.

– En del av vårt jobb är att ta hand om de som ska uppträda, de anländer tidigare och där ska allt fungera med smink, kläder och soundcheck och lite kul saker att göra medan man väntar. Vi har en chillzone och en playzone där man kan lära

känna varandra, säger Alicia Lipponen och Alicia Abrahamsso­n som ansvarar för programmet innan publiken kommer.

Det blir även några uppträdand­en under den första delen innan publiken anländer. Bland annat med de lokala artisterna Robin Lillfors och Vincent Gidgård.

ANDRA GRUPPER JOBBAR med sponsring, budget, logistik och planering.

– Jag har bland annat jobbat med att hitta urvalsgrup­pen. Det är personer som jobbar inom kultur och konst, säger Bianca Costache.

Urvalsgrup­pen utser bidrag som går vidare till UKM:S regionfest­ival varifrån man har möjlighet att nå riks-ukm.

– Men det här är ingen tävling, det är viktigt att veta, säger Isabel Lagos.

– Det är mycket mera jobb än man tror, men jag tror att man har nytta av det i framtiden. Även om vi får göra detta under skoltid så måste vi ta igen det vi missar hemma, säger Hanna Karlsson och Linnea Svensson.

– Vi har delat ut flyers och affischer och skrivit pressrelea­ser. Vi ser fram emot detta jättemycke­t, säger Paola Pereira.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? JOBB. Här jobbas det för fullt med Ukm-festivalen som också blir starten på Goa-veckan i Lilla Edet.
Bild: PASI HAKOPURO JOBB. Här jobbas det för fullt med Ukm-festivalen som också blir starten på Goa-veckan i Lilla Edet.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? PLANERING.
Bild: PASI HAKOPURO PLANERING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden