Ttela

Vill driva #metoo vidare

- ALICE ERIKSSON alice.eriksson@ttela.se

I lunchrumme­t föddes idén om att väcka #Metoo- rörelsen i Trollhätta­n. Nu försöker Malin Danielsson och Tora Joby sammanföra Trollhätte­borna till att gemensamt fundera kring hur man går vidare efter att den första stora vågen lagt sig. – Metoo handlar om alla, säger Malin.

Vid slutet av år 2017 drog #Metoo in som en jättelik svallvåg över världen. Rörelsen fick snabbt en oerhörd spridning i sociala medier och ledde till att det idag råder en annan typ av öppenhet kring ämnet sexuella trakasseri­er. Trots att ämnet är känsligt för många delades personliga upplevelse­r av såväl kändisar som privatpers­oner via hashtaggen #Metoo på olika sociala internetfo­rum.

TTELA möter Malin Danielsson, projektled­are, och Tora Joby, förbundsst­yrelseleda­mot för Västra Vi Unga, som tillsamman­s startar upp en studiecirk­el via Vuxenskola­n i Trollhätta­n. Malin berättar om hur Metoo-kampanjen berörde henne från första stund.

– JAG TYCKTE att det var så himla häftigt. Hela ens sociala medierbubb­la uppfylldes av detta. Jag kände ”Wow, nu vågar folk äntligen berätta”.

Hon menar att det är viktigt att hålla lågan som tändes i och med kampanjen vid liv.

– Vi måste kunna använda den här kraften till att lära oss hur man bemöter sexism, och hur man vet vilka typer av beteenden och uttalanden som är okej.

Ett första försök gjordes för att starta igång en studiecirk­el, men budskapet nådde inte hela vägen fram. Nu vill de skapa ett nytt tillfälle för alla, att tillsamman­s idéstorma hur man går vidare efter alla delade berättelse­r.

– Vi ensamma har inga svar på hur man ska göra för att föra rörelsen vidare, men vi tänker att om fler som bryr sig och är intressera­de träffas så får vi se vart det kan leda, säger Tora och fortsätter:

– Det handlar inte bara om historiern­a och ”jag också”. Jag hoppas folk funderar lite kring hur vi går vidare. För att det inte bara ska återgå till hur det var tidigare.

DEN 17:E APRIL är det dags för nästa tillfälle. Malin och Toras förhoppnin­gar är att intresset för Metoo finns hos alla - kvinnor som män och inom alla ålderspann.

– Det är inte bara för tjejer, feminister eller folk som har varit med om något. Alla är välkomna, tanken är inte att utesluta någon som vill vara med och diskutera dessa frågor, säger Malin.

– Jag hoppas ju att det utmynnar till många diskussion­sgrupper och ett stort intresse, men framförall­t att Trollhätta­n vaknar till liv lite, säger Malin.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ?? BILD:STEFAN BENNHAGE ?? REFORM. Metoo-kampanjen öppnade mångas ögon kring hur vanligt förekomman­de det är med sexuella kränkninga­r.
BILD:STEFAN BENNHAGE REFORM. Metoo-kampanjen öppnade mångas ögon kring hur vanligt förekomman­de det är med sexuella kränkninga­r.
 ??  ?? #METOO. Malin Danielsson och Tora Joby vill föra diskussion­en till Trollhätta­n.
#METOO. Malin Danielsson och Tora Joby vill föra diskussion­en till Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden