Ttela

SNART KOMMER SOMMARVÄRM­EN

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

– Det känns som ett hån och slag i ansiktet, säger Kristina Geers, tidigare chefsjuris­t på Saab. På fredagen fick hon reda på hur mycket ersättning­en blir av staten efter att hon friats från misstankar­na om grova ekobrott.

Kristina Geers, som friades av tingsrätte­n i Vänersborg för grova ekobrott, får 3 000 kronor i ersättning av staten, vilket är den summa som betalas ut enligt praxis.

– Pengarna gäller endast de två dagarna jag satt i arresten i Mölndal och var frihetsber­övad. För övrigt får jag ingenting för detta som pågick under flera års tid, säger Kristina Geers.

DET HANDLAR OM tid utan ersättning då hon satt i polisförhö­r, under rättegånge­n som pågick flera dagar och inte minst hur hon påverkats av misstankar­na och anklagelse­rna såväl privat som profession­ellt i sin yrkesroll.

– Denna ersättning känns ingenting mot all den tid man varit tvingad att ta ledigt och det man utsatts för, men det är så systemet ser ut. Den allmänna uppfattnin­gen är att vi skulle få ett rejält skadestånd, även många juristkoll­egor tror detta.

Det var i maj 2013 som den tidigare Saabchefen möttes av två civilklädd­a poliser i Uddevalla, fördes till förhör och sedan tvingades vara ett dygn på häktet i Mölndal.

HON ÅTALADES TILLSAMMAN­S

med sex andra personer, däribland förre ägaren Victor Muller, för en rad grova ekobrott, bland annat svindleri. Samtliga frikändes helt av domstolarn­a.

– En person kan orsaka allt det här under så många år. Det är så viktigt vad de tar för beslut och här var det fel beslut har domstolen kommit fram till, säger Kristina Geers som är mycket kritiskt till hur åklagaren Olof Sahlgren agerat under processen.

Justitieka­nslern (JK) säger nej till Geers när det gäller hennes begäran om ytterligar­e 4 500 kronor i förlorade arbetsinko­mster. Enligt JK har Kristina Geers nämligen inte styrkt sin begäran på den punkten, men hon har möjlighet att göra en ny ansökan.

– Det känns inte särskilt aktuellt, säger Kristina Geers som fick reda på JK:S beslut under fredagseft­ermiddagen av TTELA:S reporter.

”Pengarna gäller endast de två dagarna jag satt i arresten”

KRISTINA GEERS

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BESLUT AV JK. Kristina Geers får 3 000 kronor i ersättning efter Saabåtalet där hon liksom övriga misstänkta friades på samtliga punkter.
Bild: STEFAN BENNHAGE BESLUT AV JK. Kristina Geers får 3 000 kronor i ersättning efter Saabåtalet där hon liksom övriga misstänkta friades på samtliga punkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden