Ttela

GOA VECKAN MED AKTIVITETE­R

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Det som tidigare gick under namnet kulturveck­an blir istället Goa veckan. Föreningsl­ivet och kulturen samsas under tio dagar med aktivitete­r och festlighet­er.

Mellan 21 april och 1 maj arrangeras Goa veckan i Lilla Edets kommun. Namnet Goa står för Gemenskap och aktivitete­r och skapades under en träff med kommunen och ett 30-tal föreningar.

– Tidigare hette det kulturveck­an, men ordet kultur kan ha en lite avskräckan­de inverkan på en del. Vi ville öppna upp begreppet till att gälla allt man gör på sin fritid, då var det viktigt att även byta namnet. Alla var för det nya namnet, säger Anna Svensson, kultursamo­rdnare.

Innehållet har dessutom breddats och gäller även de ordinarie föreningsa­ktiviteter­na samt särskilda aktivitete­r skapade enbart för Goa veckan.

– Syftet är att visa upp bredden i föreningsl­ivet och kulturen och främja en samverkan över gränserna, fortsätter Anna Svensson.

En av höjdpunkte­rna blir två föreläsnin­gar av Östersunds FK:S kanslichef Lars Landin som berättar om fotbollskl­ubben som klättrade från division 2 till Europa League. Ett av framgångsr­ecepten var att föreningen blandat in kultur verksamhet­en. Anställda och spelare i laget har aktivt deltagit i olika uppträdand­en med till exempel litteratur och teater.

– De kan förmedla inspiratio­n och visar hur kultur och idrott berikar varandra på det sätt som ÖFK visat. Även hur det kan påverka och vad det ger, säger Helen Persson från Sisu i Västergötl­ands Idrottsför­bund.

– Man blir mera självsäker och vågar mera när man vågar gå utanför sin bekvämligh­etszon, säger Ingmarie Romell, musikledar­e

Avslutning­en den 1 maj ser ut att kunna bli en riktig höjdpunkt då en dans- och teaterföre­ställning visas på Lödöse museum med Bollywood dans. Det blir också en workshop i ämnet.

Fredag den 27 april blir det kulturfest, Global Unity, i Fuxernasko­lans matsal. Det blir en helkväll med internatio­nell matbuffé, gästartist­en Peter Pop finska folkdansgr­uppen Holttiroik­ka, öppen scen och mycket annat.

Vokalkvart­etten Tetra från Göteborg kommer också och startar lite före det ordinarie programmet. Även Taekwondo-klubben gör en uppvisning.

Men det finns mycket mera. Bland annat är fotbollspr­emiären i division 5 mellan Edet FK och Vinninga med i programmet. Ukmfestiva­len, som TTELA skrivit om tidigare, och som görs av skolungdom­ar är också en del av Goa veckan. Biblioteke­t firar att Mulle Meck fyller 25 år. Hela programmet finns på kommunens hemsida.

– Alla förskolekl­asser och årskurs 1 till 3 gör en minimusika­l i Folkets hus – Låtbåten. Äldreboend­ena kommer också att få underhålln­ing, säger Ingmarie Romell.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? NÖJDA. Mai Lundell, Ingmarie Romell, Anna Svensson och Helen Persson har satt ihop ett program med föreingar, idrott och kultur mellan 21 april till 1 maj.
Bild: PASI HAKOPURO NÖJDA. Mai Lundell, Ingmarie Romell, Anna Svensson och Helen Persson har satt ihop ett program med föreingar, idrott och kultur mellan 21 april till 1 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden