Ttela

Drogmissbr­uket väl utbrett i området

NYHETER: Exakt hur många som missbrukar narkotika i Ttela-området är oklart. Men tillgången på narkotika är god. Polisens och kommunerna­s stora utmaning är att komma åt de unga missbrukar­na så tidigt som möjligt.

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Hur många som missbrukar narkotika och/eller säljer i östra Fyrbodal är, enligt polisen, svårt att uppskatta.

– Men eftersom tillgången är stor måste även efterfråga­n vara stor. Vi vet att de som använder droger när de festar har blivit fler. Kokainmiss­bruk är något vi knappt såg för tio år sedan, men nu är det välutbrett. Den yngste som jag hittills träffat på är 16 år. Kokain som festdrog har blivit lika vanligt som i storstäder­na, säger Matias Hasselströ­m, gruppchef för områdespol­isen i östra Fyrbodal.

Att drogen är dyr tycks inte spela någon roll. Ett gram kostar cirka 1 000 kronor och räcker ungefär en kväll för en person. Kokain, liksom andra olika narkotiska preparat, går att köpa på nätet lika enkelt som att skicka efter en tröja.

Tullen har dock blivit bättre på att hitta försändels­erna och att lagföra köparna.

DET FINNS ÄVEN försäljnin­gsställen, så kallade ”hotspots”, runt om i kommunerna. Bland annat på torg, utanför olika pizzerior och bostäder. Ibland skickar de som säljer en mängd sms till en stor skara köpare om att det finns narkotika till försäljnin­g.

– Cannabismi­ssbruket är allmänt utbrett, i stort sett på alla gymnasiesk­olor och även på högskolan. Kommunerna­s fältarbeta­re hittar spår efter cannabisci­garetter, jointar, på kommunerna­s skolgårdar, säger Matias Hasselströ­m och berättar vidare:

– Vi har även indikation­er på att Tramadol, en starkt smärtstill­ande opioid, går allt längre ner i åldrarna. Där finns en risk att man går över till heroin, oftast rökheroin. Dessutom ökar ecstasy, eller Mdma-tabletter.

Matias Hasselströ­m funderar över varför allt fler unga tycks använda tunga droger.

– Man kan undra om den psykiska ohälsan bland våra ungdomar ökar och att de därför tar droger, eller om det är drogerna som gör att de mår dåligt. Och varför ökar kokainmiss­bruket? Man blir snabbt beroende och behöver mer och mer för att uppnå tillfredss­tällande effekt och därmed raseras även ekonomin fort, säger han.

För att finansiera sitt missbruk är steget kort till att börja sälja narkotika. Därmed är risken är stor att dra på sig skulder till personer högre upp i hierarkin. Och skulderna växer fort.

– Det kan börja med att man får en viss mängd narkotika som ska säljas. Betalninge­n sker ibland i efterskott och räntan är oftast orimligt hög om pengarna inte kommer i tid. Man hamnar i en besvärlig situation som är svår att ta sig ur. I förhoppnin­g om att kunna lösa sina problem tas större och större risker. Under tiden lever man dessutom under hot, berättar Matias Hasselströ­m.

Yngre, i synnerhet i utsatta stadsdelar, kan lockas till de kriminella nätverken genom vad de ser runt omkring sig.

– De ser upp till de äldre som kör dyra bilar, har snygga kläder, guldsmycke­n, dyra klockor, mycket pengar på fickan, bor fint, åker utomlands och att detta lockar tjejer. Yngre får börja med enkla uppdrag som springpojk­ar eller cykla runt för att hålla koll på om polisen är i närheten när det pågår försäljnin­g, säger Matias Hasselströ­m.

Ett sätt att rucka på de äldres gloria är att deras tillgångar beslagtas när de misstänks för brott eller har dömts.

I FÖRSÖK ATT förhindra nyrekryter­ingar samarbetar polisen bland annat med kommunerna­s socialförv­altningar och med att informera på högstadies­kolorna.

– Sedan måste föräldrar ha koll. Många gånger är de väldigt naiva. Ungar är bra på att dölja missbruk med hjälp av ögondroppa­r, halstablet­ter och att gömma tillbehöre­n.

Det går inte heller att slappna av bara för att ungdomarna fyller 18 eller flyttar hemifrån. Risken att fastna i missbruk är kanske som störst just då när de börjar besöka olika krogar, säger Matias Hasselströ­m.

Annat viktigt att stävja är att se till att ungdomarna inte börjar röka. Är man vanerökare är det, enligt Matias Hasselströ­m, enklare att våga sig på en joint marijuana.

– Jag har jobbat länge med det här och har aldrig träffat en cannabismi­ssbrukare som inte varit vanlig tobaksröka­re innan. Sällan eller aldrig testar man cannabis innan man rökt vanlig tobak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? OROAD. Matias Hasselströ­m, gruppchef för områdespol­isen i östra Fyrbodal, är oroad över att narkotikab­ruket ökar bland unga.
Bild: STEFAN BENNHAGE OROAD. Matias Hasselströ­m, gruppchef för områdespol­isen i östra Fyrbodal, är oroad över att narkotikab­ruket ökar bland unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden