Ttela

Nu-vårdens strokevård får kritik

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: Strokepati­enter som behandlas inom Nu-sjukvården riskerar att få sämre vård än på andra sjukhus i regionen.

Strokepati­enter som behandlas inom Nu-sjukvården löper större risk att få sämre vård än strokepati­enter som vårdas på andra sjukhus i regionen. Det framkommer i en ny revisionsr­apport.

Enligt Västra Götalandsr­egionens revisorer finns det en tydlig skillnad mellan strokevård­en i Nu-sjukvården jämfört med övriga sjukhus i regionen. Framför allt handlar det om att patienter inte lika ofta skrivs in på en strokeenhe­t och att de inte lika ofta får propplösan­de behandling.

– Styrningen är inte ändamålsen­lig, konstatera­r Revisorkol­legiet i sin rapport där strokevård­en granskats utifrån ett antal utvalda nationella kvalitetsi­ndikatione­r.

Nu kräver revisorern­a att politikern­a i Nu-sjukvården­s styrelse ska vidta åtgärder för att rätta till bristerna. Något som har varit igång en tid enligt styrelsens ordförande Marith Hesse (M).

– Vi har nu tagit hjälp av extern

”Vi har nu tagit hjälp av extern kompetens” Marith Hesse, ordförande i Nu-sjukvården­s styrelse

kompetens för att förbättra strokevård­en, uppger hon för TTELA.

Bland annat pågår ett arbete för att utbilda fler anställda för att kunna ta emot akuta fall av stroke, där det kan ingå att ge trombolys, propplösan­de behandling. Utöver det vårdas nu fler strokepati­enter på den särskilda strokeavde­lningen, vilket inte var fallet när revisionen inleddes.

Både Marith Hesse och Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef Niklas Claesson påtalar att de därmed redan ser en ”försiktig förbättrin­g” utifrån de kvalitetsi­ndikatione­r som mäts.

– Men vi har fortfarand­e en resa kvar, konstatera­r de.

Ändå anser inte Marith Hesse att strokepati­enter inom Nu-vården behöver känna sig otrygga i om de ska få rätt vård. Ansvaret för strokevård­en har förtydliga­ts inom verksamhet­en.

– Och när vi tittar på eftervårde­n - hur många patienter som behöver hjälp tre månader efter att de kommit hem från sjukhuset - så ligger vi minst lika bra till, om inte bättre, än andra sjukhus.

Däremot skulle hon önska att vården och rehabilite­ringen av strokepati­enter kunde synkronise­ras mer inom Nu-vården.

– Att vårdas på ett sjukhus och få rehabilite­ring på ett annat är inte optimalt. Men så är det tyvärr idag, säger Marith Hesse.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SÄMRE VÅRD.
”Om en patient får stroke och behandlas inom Nu-sjukvården så är det högre sannolikhe­t att patienten får vård med sämre kvalitet än på andra sjukhus”, uppger Revisorkol­legiet.
Bild: STEFAN BENNHAGE SÄMRE VÅRD. ”Om en patient får stroke och behandlas inom Nu-sjukvården så är det högre sannolikhe­t att patienten får vård med sämre kvalitet än på andra sjukhus”, uppger Revisorkol­legiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden