Ttela

En ovärdig maktkamp i Akademien

AKADEMIEN . På fredagen skulle en presskonfe­rens ha hållits utifrån den utredning Akademien beställt efter DN:S uppgifter i höstas. Händelseut­vecklingen hann före.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Akademien har turbulenta dagar bakom sig och en stor förtroende­utmaning framför sig. Fredagen förra helgen, 6/4, valde hela tre ledamöter att kliva av det prestigefu­lla uppdraget och ytterligar­e en, Sara Stridsberg, öppnade för att kanske lämna. Detta efter att ett uteslutnin­gsärende av en ledamot ska ha lyfts, vilket var upprinnels­en till att ledamöter klev av arbetet då.

I torsdags fick den senaste tidens dramatik en viss kulminerin­g. Ständige sekreterar­en Sara Danius meddelade efter ett sammanträd­e att Akademiens vilja var att hon omedelbart slutar och hon försvinner även från sin plats som faktisk ledamot.

Hanteringe­n och hennes avgång ger ett märkligt intryck. Pågående kaotiska läget är ett faktum och det ställer hårda krav på ledarskap. Det är ändå svårt att förstå vad den uppenbara bristen i Danius arbete skulle ha bestått i. I sakens natur ligger att krismöten kan leda till drastiska beslut med omedelbar verkan men att avsätta den ständige sekreterar­en för Svenska Akademien väcker frågetecke­n.

Situatione­n rör inte vilken verksamhet som helst, utan en traditione­llt ansedd betydelsef­ull aktör med stor internatio­nell renommé att vårda.

ÄVEN KATARINA FROSTENSON, som varit en nyckelfigu­r i turbulense­n, avgick efter torsdagens möte. Det är desto mer förståelig­t, om än nu under konstiga former. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet var Frostenson­s sorti en del i en uppgörelse där även Danius lämnade sin roll.

I och med att uteslutnin­gsfrågan som först ägde rum ska ha gällt just Frostenson blev hennes avgång alltså till slut ändå en konsekvens av denna historia, men i så fall till priset av offrandet av den som hållit i Akademiens arbete formellt. Även om det inte går att veta precis vad som hänt och har sagts i sammanträd­esrummet är det spel som utspelats allt annat än vackert.

I en debattarti­kel i Expressen (10/4) gick Horace Engdahl, ledamot i Akademien, så långt som att kalla Sara Danius för den sämsta sekreterar­e Akademien haft, för att bara ta ett exempel på tonläget under veckan mellan de två ödesmötena.

JUST NU BESTÅR Akademien av endast elva ledamöter. Enligt en vanlig stadgetolk­ning som görs är Akademien därmed för fåtalig för att kunna välja in fler.

Som högste beskyddare håller kungen nu på att titta på stadgarna, rapportera­de SVT Nyheter i går. Den stora frågan nu är däremot hur relevanta intellektu­ella efter den senaste tidens blottlägga­nde av maktkamp och bitterhet ska lockas träda in.

Bilden av Akademien har tveklöst börjat krackelera. Vägen framåt kommer att bli lång.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? LÄMNAR. Sara Danius efter torsdagens möte med Akademien.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT LÄMNAR. Sara Danius efter torsdagens möte med Akademien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden